deze dagen maak ik monnie

4x hoe de Famke Louise-docu je anders naar haar laat kijken

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Videoland4x hoe de Famke Louise-docu je anders naar haar laat kijken
RTL

Ze is meerdere keren de aanstichter van menig controverse geweest. Rapte teksten met zinnen waar niet veel mensen wat van begrepen. Werd bovendien uitgekotst toen ze #ikdoenietmeermee lanceerde. Maar ze is bovenal Famke Meijer (21), iemand die je dankzij de nieuwste documentaire 'Famke Louise: Next' voor het eerst leert kennen.

"Ik ben wel bang, omdat hij in het bezit is van ander materiaal van mij"

Het lijkt eerder regel dan uitzondering te zijn voor Famke om te breken met haar management tijdens het filmen van een documentaire. Maar ondanks dat haar nieuwste reeks overeenkomsten heeft met de eerste, mag documentairemaker June dichtbij komen. Terwijl ze langzaam de verschillende lagen die de rapper kent lospeutert, komt de ware Famke boven en krijgt Nederland een heel eerlijk kijkje in het traumatische verleden en moeilijke heden van de rapper. 

De mishandeling en afpersing door haar ex

In de documentaire wordt al snel duidelijk dat Famke meer is dan de 'Op Me Monnie'-zangeres. In het tweede deel van de reeks vertelt ze open over de mishandelingen van haar toenmalige vriend. Na het overlijden van haar vader trok ze op 16-jarige leeftijd bij haar ex in. In 2020 gaat ze terug naar de plek waar ze zoveel littekens heeft opgelopen.

"Daar heb ik mijn moeilijkste tijd gehad", vertelt ze vlak bij de woning die ze ooit thuis noemde en waar ze dagelijks door hem geslagen werd. "Dit is het huis waar ik mentaal en fysiek echt kapot ben gegaan. (...) Het is heel erg dat ik dit zeg, maar ik had een gat in mijn hoofd", blikt ze terug op één van die mishandelingen. "Hij zei tegen mij: je pakt nu je camera en je gaat zeggen dat je met je hoofd tegen de kast bent gevallen en je gaat naar de eerste hulp." 

Het bleef niet alleen bij de fysieke en emotionele mishandeling. Famke's ex was bang om haar kwijt te raken en vond een manier om haar af te persen. "Ik ben wel bang, omdat hij in het bezit is van ander materiaal van mij. Hij heeft mij gedwongen tot seks en dat heeft hij vastgelegd en in beheer genomen voor als ik ooit bij hem weg zou gaan." Hij dreigde het filmpje online te zetten. "'Als je het uitmaakt, dan maak ik je helemaal kapot.' Dat heeft hij ook bij zijn ex-vriendin gedaan." 

Famke Louise maakt nieuw statement, mét mondkapje
Lees ook

Famke Louise maakt nieuw statement, mét mondkapje

De breuk met Ali B

Dan het terugkerende onderdeel: de breuk met het management. Waar Famke in haar eerste docu brak met Bizzey, brak ze tijdens deze docu met Ali B en zijn managementbureau SPEC. Vlak voor #ikdoenietmeermee besloot ze eieren voor haar geld te kiezen en zelf de beslissingen over haar carrière te nemen. "Ik heb me vaak laten beïnvloeden door keuzes en meningen van anderen, waar ik zelf heel ongelukkig van werd."

"Ik ben blij dat ik naar Jinek ben gegaan. Er is wel een gesprek op gang gekomen", blikt Famke terug op het moment dat haar hele carrière had kunnen verwoesten. Ali kijkt er anders tegenaan. "Vlak voor de uitzending toen ze me niet terugbelde, heb ik Eva Jinek zelf gebeld. Ik heb haar redactie gevraagd of ze haar alsjeblieft willen sparen."

Veel mensen waren nog steeds in de veronderstelling dat Ali haar in bescherming had moeten nemen. Niet wetende dat Famke al met hem gebroken had. "Het is mijn goed recht om op een heel nette manier te zeggen: zij kiest hiervoor. Zij kiest ervoor om naar Jinek te gaan. Om niet begeleid te worden. Volgens mij werd ze op dat moment meer begeleid door Bizzey."

De woede en het schuldgevoel na het overlijden van Famkes vader

De vader van Famke kwam te overlijden nadat hij vanaf twee hoog uit zijn raam viel. Haar moeder weet nog als de dag van gisteren hoe heftig haar dochter daarop reageerde. "Ze was buiten zichzelf. Ze was alleen maar aan het huilen en schreeuwen. 'Papa, wat heb je nou gedaan!'" 

Om het verleden onder ogen te komen en de traumatische periode af te sluiten, zoekt Famke Hugo Metsers op, de buurman van haar vader. Ze vertelt hem hoe haar vader haar had voorbereid. "Mijn moeder nam mij toen niet serieus. (...) De dag daarvoor had ik afgesproken dat ik naar hem toe zou komen. Dat heb ik toen afgezegd. Echt erg."

"Hij is niet gevallen. Dat weet ik zeker. Hij heeft zich laten vallen." Famke gaf haar moeder de schuld van wat er is gebeurd met haar vader. "Ze gaat nooit meer vergeten hoe ik tekeer ben gegaan."

De weg kwijt

Het is overduidelijk dat Famke Louise de weg kwijt is in het jaar dat ze door de camera is gevolgd. Ze weet niet wie ze is als artiest en besluit om op eigen benen te gaan staan. Ook breekt ze met veel mensen om haar heen. Het lijkt hetzelfde riedeltje als twee jaar geleden. Ze zit erdoorheen, verliest zichzelf door de coronacrisis en het gebrek aan optredens en kan zakelijk gezien niet opschieten met de managers van SPEC. Wat zij willen en wat Famke wil, ligt niet langer op één lijn. 

"Ik ben bepaalde vriendschappen verloren. Bepaalde banden met mensen. Soms voel je je best wel alleen, omdat je het gevoel hebt dat mensen je niet begrijpen", vertelt ze. Van de goede band met haar voormalige manager Linda lijkt nog weinig over. Ook haar moeder krijgt het te verduren als ze niet begrijpt wat Famke doormaakt. 

"De reden dat Famke en SPEC uit elkaar zijn, is omdat de koek op is. Op een gegeven moment stopt het ook. Ik heb ook een leven", legt Ali uit. "Het is niet altijd fijn werken als je van alles afspreekt en iemand besluit om toch zijn eigen gang te gaan."

Ook de relatie met nicht en beste vriendin Yvonne verwatert tijdens de opnames. De twee woonden en werkten samen, maar door conflicten kunnen ze in de documentaire op een gegeven moment niet meer door één deur. Alles lijkt iedere keer te herleiden naar het verleden van Famke. "Ik merk dat het echt moeilijk is dat de dingen uit mijn verleden mij nog steeds achtervolgen."

Famke lijkt haar identiteitscrisis inmiddels te boven. Ze komt niet alleen met haar documentaire, maar ook met haar gelijknamige debuutalbum Next, die ze in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 november presenteert. Ze voelt zich beter, staat voor het eerst honderd procent achter haar muziek en vertelt in gesprek met RTL Boulevard hoe ze gegroeid is als persoon. 

Lees meer over
Famke Louise