Disqs niet terug

Miljoenenvoorraad foetsie, fitnessbedrijf Wendy van Dijk 'vleugellam'

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMiljoenenvoorraad foetsie, fitnessbedrijf Wendy van Dijk 'vleugellam'
RTL

Slecht nieuws voor presentatrice Wendy van Dijk. Nog steeds heeft zij niet de hand kunnen leggen op de miljoenenvoorraad aan Disqs die zij wilde overnemen voor haar doorgestarte fitnessbedrijf. Volgens de advocaat van haar ex-zakenpartner is haar bedrijf daarmee 'vleugellam'.

Dat het fitnessbedrijf van de presentatrice drie maanden na de doorstart nog steeds niet kan beschikken over de verdwenen voorraad, blijkt uit het nieuwste faillissementsverslag van curator Nienke Bobbert.

Faillissement

Wendy van Dijk begon het fitnessbedrijf Disq Mobile Gym Nederland in 2018, samen met sportcoach Robert Boekema. Nadat de zakenpartners met elkaar in aanvaring raakten, ging de onderneming afgelopen zomer failliet.

Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging
Lees ook

Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging

Van Dijk en haar echtgenoot Erland Galjaard sloten daarna een akkoord met de curator over een doorstart onder de naam Wendy's Club.

Verdwenen voorraad

Het succes daarvan is echter grotendeels afhankelijk van de vraag of het bedrijf kan beschikken over de waardevolle voorraad fitnessapparatuur. Die was als gevolg van de ruzie tussen de zakenpartners vóór het faillissement uit het bedrijf gehaald.

De verdwenen voorraad bestaat uit zo'n 8500 Disqs, apparaten waarmee leden van de fitnessclub thuis kunnen sporten. De voorraad werd ingekocht voor ruim 700.000 euro, maar zou volgens Van Dijk een marktwaarde van 3 miljoen euro hebben.

Intellectueel eigendom

Bijkomend probleem is dat de intellectuele eigendomsrechten van de Disq in handen zijn van Van Dijks ex-zakenpartner Boekema. Volgens hem mag zij de Disq zonder licentiedeal dus helemaal niet gebruiken.

Curator Bobbert vindt dat de kapitale voorraad Disqs 'op onrechtmatige wijze' uit het bedrijf is gehaald, en probeerde die met een rechtszaak terug te krijgen. In augustus oordeelde de kantonrechter dat Boekema de voorraad niet had mogen weghalen en moet zeggen aan wie de Disqs zijn verkocht.

Volgens Boekema’s advocaat Victor Kruit heeft de ondernemer daar inmiddels aan voldaan. "De curator weet wie de voorraad kocht, en heeft ook met deze persoon gesproken. Het is nu aan haar om wel of niet achter de Disqs aan te gaan."

Getuigenverhoor

Uit het nieuwste verslag blijkt dat de curator vindt dat Boekema méér moet doen dan alleen zeggen aan wie de voorraad is verkocht. Op 10 november liet zij twee getuigen horen, waaronder volgens Boekema ook de koper van de Disqs. Maar de bodemprocedure die de curator wilde aanspannen zou zijn vertraagd wegens 'nieuwe gebeurtenissen' en 'nieuwe informatie'.

Boekema's advocaat vermoedt dat de curator de bodemprocedure niet heeft opgestart, omdat daarvoor het geld ontbreekt. "Zij heeft inmiddels meer dan 600 uur besteed aan het faillissement. Dat komt neer op een rekening van tonnen", aldus Kruit. "Dat geld zit niet in de boedel, dus als zij nu dure juridische procedures begint, is zij een dief van haar eigen portemonnee."

Doorstart vleugellam

Volgens Kruit heeft Van Dijk de voorraad Disqs en een licentiedeal nodig om van het doorgestarte fitnessbedrijf een succes te maken. "Dan kan zij nieuwe betalende leden werven die een Disq kunnen kopen en gebruiken. Nu dat niet zo is, is het bedrijf in feite vleugellam."

Curator Bobbert bevestigt dat zij, en daarmee Van Dijk, nog steeds niet over de voorraad Disqs kan beschikken. Verder wil zij niet inhoudelijk reageren. "Informatie over de afwikkeling van het faillissement wordt verstrekt via de openbare verslagen. Op individuele vragen ga ik in beginsel niet in."

Bestaande klantenbestand

Welke kans Van Dijk haar doorgestarte bedrijf zelf toedicht, zonder voorraad Disqs en licentiedeal, is onbekend. Haar advocaat Patrique Ouwens erkent dat het gemis van de voorraad gevolgen heeft voor het bedrijf. "Wat je niet hebt, kun je niet verkopen. Maar vergeleken met het moment van de doorstart is er geen verschil; er wordt gewoon gesport met het bestaande klantenbestand."

Ouwens zegt ervan uit te gaan dat de voorraad uiteindelijk terugkomt bij het bedrijf. "Ik denk dat het recht zal zegevieren. Op welke termijn dat is, kan ik niet zeggen."

Lees meer over
Wendy van DijkRobbert BoekemaDisqDisq Mobile GymFaillissementFitness