eeuwig jong

Willeke Alberti zorgt voor brok in de keel in Matthijs gaat door

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Matthijs gaat door 27 maart 2021 NPOWilleke Alberti zorgt voor brok in de keel in Matthijs gaat door
RTL

De (voorlopig) laatste uitzending van 'Matthijs gaat door' stond zaterdagavond volledig in het teken van de Edisons, de oudste en bekendste muziekprijs van Nederland. De show zat logischerwijs boordevol muziek, waaronder een bijzonder optreden recht uit het hart van Willeke Alberti (76).

"Twee hele grote artiesten in de schemerende échtheid van het bestaan"

Rob de Nijs mocht dit weekend de Edison Pop in de categorie Nederlandstalig in ontvangst nemen. De 78-jarige zanger die lijdt aan de ziekte van Parkinson, had niet verwacht dat hij zou winnen en gaat ervan uit dat het ook de laatste keer is dat hij de prestigieuze muziekprijs krijgt.

De Nijs won zijn zesde Edison voor zijn vorig jaar verschenen afscheidsalbum ''t Is mooi geweest', dat hij opnam als zijn slotakkoord. "Het liefste zou ik afscheid nemen van alle fans en ze een handje geven, maar dat gaat helaas niet - het zijn er toch iets te veel', grapt hij zaterdag aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. "Maar het hangt helemaal af hoe ik mij voel. Mijn energie is niet zo groot meer als die was, dus het is even afwachten allemaal hoe dat zich ontwikkelt. Maar ik doe het graag, want zingen is mijn passie."

Tabitha dankbaar voor Edison-nominatie: 'Geef nooit op'
Lees ook

Tabitha dankbaar voor Edison-nominatie: 'Geef nooit op'

Hoewel de andere winnaars zaterdag ook nog muzikaal van zich lieten horen tijdens de uitzending, ging dat voor de 78-jarige niet op. Omdat Rob niet meer regelmatig zingt is zijn stem uit vorm. "Zo lang stilstaan is niet goed voor een mens en al helemaal niet als 'ie wat ouder is zoals ik (...) Ik weet niet meer hoe ik het moet doen. Het album is het laatste wat ik gemaakt heb en dat deed ik twee dagen in de week en dat ging goed."

Rob houdt dan ook rekening met het feit dat hij misschien wel helemaal nooit meer zal zingen. "Het is niet dat ik ervan droom", legt hij uit. "Maar dat zou best kunnen. Ik heb een mooi afscheidsalbum gemaakt, 't is mooi geweest en zo moet het maar goed zijn."

Willeke Alberti, één van zijn oudste en dierbaarste vrienden, sloot de bijzondere uitzending af met het nummer 'Eeuwig Jong'. De zangeres wist altijd al dat de Rob een enorme ster zou worden en daarom vindt ze het extra bijzonder om hem te mogen toezingen. "Ik heb twee nachten niet geslapen omdat ik dacht: ik wil dit lied zó graag voor jou zingen, maar het uit mijn hoofd leren dat ging niet zo goed", lacht ze.

Haar bijzondere versie van het nummer zorgt niet alleen voor natte ogen bij Rob in de studio, ook de kijkers thuis bezorgt ze kippenvel. 'Wat een geweldige afsluiter was dit', schrijft iemand dan ook op Twitter. Iemand anders laat weten met tranen in de ogen te hebben gekeken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Edisons worden al sinds 1960 uitgereikt. Dat gebeurt in het klassieke, jazz- en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, wordt ook wel de Nederlandse Grammy's genoemd. 

Lees meer over
Willeke AlbertiMatthijs van NieuwkerkRob de Nijs