aan de laars labben

Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek om risico's

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek om risico's
RTL

Het demissionaire kabinet wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen.

Maar het kabinet vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van BNR. Verschillende ministers spraken over de kwestie nadat Breda zelf aan de bel had getrokken over de ophef die is ontstaan. Het kabinet gaat met Breda overleggen over de situatie. De gemeenteraad van de stad moet ook nog over het plan praten. Dat gaat maandag gebeuren.

Streep door 538 Koningsdag? Fieldlab doet er zegje over
Lees ook

Streep door 538 Koningsdag? Fieldlab doet er zegje over

Bij de Fieldlabs testen de overheid en de sector hoe evenementen veilig georganiseerd kunnen worden. Eerder werden onder anderen voetbalwedstrijden, een congres, een theatervoorstelling en concerten georganiseerd.

538 Oranjedag is overigens niet het enige aanstaande Fieldlab-experiment met zoveel bezoekers. In Lichtenvoorde wordt door de organisatoren van de Zwarte Cross eveneens een festival voor 10.000 mensen voorbereid. Het Startschotgala moet plaatsvinden op 1 mei.

Voorafgaand aan de nieuwe proefevenementen moeten alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen een sneltest ondergaan. De test mag maximaal 24 uur voor het einde van het event gedaan zijn. Vijf dagen na het evenement volgt een tweede sneltest.