Enorm songfestivalpodium is zo goed als af
Nooit eerder werd er in Rotterdam Ahoy een groter podium gebouwd, maar voor het Eurovisiesongfestival wordt uitgepakt. De 39 kandidaten staan over een paar weken op een podium dat ruim de helft van de zaal beslaat met daarachter een videoscherm van 52 meter breed dat deels over de tribunes loopt.
"We liggen helemaal op schema, misschien zelfs een klein beetje voor"
Alles is in een paar weken tijd uit de grond gestampt. De eerste vrachtwagens met spullen voor het songfestivalpodium reden op zondag 11 april Ahoy binnen. Sindsdien zijn honderden crewleden dag en nacht bezig geweest met de opbouw van het podium.
"Het gaat heel goed", zegt Erwin Rintjema, hoofd technische productie, tegen het ANP. "We zijn nu een paar dagen verwijderd van klaar. We liggen helemaal op schema, misschien zelfs een klein beetje voor."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Complex
In de afgelopen tien dagen werden onder meer 1700 lampen in het dak gehangen, het complexe videoscherm van 52 meter breed en 12 meter hoog neergezet en een podium gebouwd waarin LED-vloeren zijn verwerkt. "Er zit ook heel veel beweging in de set. Zelfs het videoscherm kan bewegen", aldus Rintjema. "Daarin zat de meeste uitdaging."
Op zaterdag 8 mei moeten alle puntjes op de i staan. Dan staan de songfestivaldeelnemers voor het eerst op het podium. Na een reeks technische repetities, die maandag starten, wordt vanaf volgende week donderdag gerepeteerd met stand-ins. Vanaf 8 mei is het aan de artiesten om hun act te oefenen in Ahoy. Normaal gesproken hebben ook de bouwers en technici tijdens dergelijke repetities nog de mogelijkheid om dingen aan te passen, maar met het oog op het wedstrijdelement gaat alles bij het Eurovisiesongfestival net iets anders.
Hoe het enorme podium op televisie overkomt, is op dinsdag 18 mei voor het eerst te zien. Dan staat de eerste halve finale op het programma. De tweede halve finale is op donderdag 20 mei. Wie het Eurovisiesongfestival 2021 wint, wordt op zaterdag 22 mei duidelijk aan het einde van de grote finale. Omdat Nederland gastland is, is onze inzending Jeangu Macrooy al verzekerd van een finaleplaats.
De miljoenen kijkers kunnen zich opmaken voor nieuwe technische hoogstandjes. Voor het eerst wordt tijdens de uitzending op grote schaal augmented reality toegepast, zo verklapt podiumontwerper Florian Wieder.
"In Nederland is de techniek daarvoor heel ver gevorderd en ik wilde daar altijd al iets mee doen", zegt de Duitser. "Wat je hier in de zaal met je eigen ogen ziet is één, maar daarna komt er nog een laag overheen. Met augmented reality kunnen we straks extra illusies creëren die je alleen op tv kunt zien. Dus eigenlijk kan je het songfestival het beste op tv zien", lacht hij.
Volgens Wieder, die al voor de zevende keer verantwoordelijk is voor het ontwerp van het songfestivalpodium, wordt het spectaculair. "We hebben het tijdens de vorige editie in Tel Aviv ook toegepast maar heel klein. Nu wordt het echt veel groter en belangrijker."
Aparte werelden
Aan het design van het podium heeft Wieder niets meer veranderd na de afgelasting van vorig jaar. De set was al helemaal klaar. "Dat was goed zoals het was dus dat hoefde niet meer te veranderen."
Regisseur Marnix Kaart gaat ondanks de vaste elementen die bij het songfestival horen zoveel mogelijk proberen een eigen stempel op de uitzendingen te drukken. "Ik denk dat we dat wel neer kunnen zetten en dat gaan we ook doen tijdens de optredens van Davina Michelle en Duncan Laurence. We gaan allemaal aparte werelden creëren in Ahoy. Daar hebben we alle vrijheid."
Moment suprême
Wat het moment suprême in de show is, kan Kaart nog niet zeggen. "Er komen meerdere momenten waarvan ik hoop de de kijker denkt: oh wauw, dat ziet er wel heel vet uit."
Voor Kaart en zijn team begint komende week het grote werk. "Maandag beginnen de eerste repetities en dan is het 21, 22 dagen lang buffelen. Zeker in de finaleweek."