02-02-02

Het liefdesleven van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHet liefdesleven van koning Willem-Alexander en koningin Máxima
RTL

Op 02-02-02 zaten miljoenen Nederlanders voor de buis voor het sprookjeshuwelijk tussen Willem-Alexander en koningin Máxima; iedereen was getuige van dé traan. Vandaag - op het 20-jarig huwelijksjubileum - duiken we de geschiedenisboeken in en nemen we het prachtige liefdesverhaal van onze koning en koningin onder de loep.

Máxima Zorreguieta en toen nog prins Willem-Alexander ontmoetten elkaar tijdens een festijn in Sevilla, La Feria de Abril. Dit is een feestweek die van start gaat op Tweede Paasdag. Ze waren uitgenodigd door gemeenschappelijke vrienden.

De allereerste ontmoeting liep niet bepaald vlekkeloos. Máxima was aanwezig om foto's te maken en Willem-Alexander kon het niet waarderen dat hij door haar op de foto werd gezet. Later die avond kwam het toch nog goed toen de twee elkaar tegenkwamen op de dansvloer. Máxima zou na afloop tegen haar vriendinnen hebben gezegd dat hij niet bepaald een goede danser was, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zien: de allermooiste looks van koningin Máxima
Lees ook

Zien: de allermooiste looks van koningin Máxima

Waar Willem-Alexander als een blok viel voor de Argentijnse schone, was dat andersom niet helemaal het geval. Een toekomst als royal was niet de toekomst die Máxima voor ogen had. In een tv-interview zei ze later: "Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in."

In mei dat jaar ontmoetten de twee elkaar weer, doordat ze beiden uitgenodigd waren voor het huwelijk van graaf Frederik van Lynden van Sandenburg met Anne Louise Metz in New York. Ook prins Constantijn was mee. Hij was de enige die op dat moment wist van de vlinders van zijn broer.

De liefde spatte er ook na deze ontmoeting niet meteen vanaf. "Ik vond niks van hem", zei Máxima hier later over. Toch hielden ze contact en bleven ze elkaar bellen.

Máxima in New York in 1999© ANP
Máxima in New York in 1999

Máxima werkte op dat moment nog in New York. Willem-Alexander vloog daarom steeds heen en weer om haar te bezoeken. Onze koning vertelde later in een interview dat zijn moeder Beatrix maar al te graag wilde weten wat hij toch in The Big Apple te zoeken had. "Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen."

Willem-Alexander bezocht Máxima vooral in de weekenden. In New York konden ze onherkenbaar over straat en daar genoten ze enorm van. Vooral rolschaatsen in Battery Park was een favoriete activiteit. Later gaf hij in een interview aan dat als hij een souvenir mocht uitkiezen, hij een stukje asfalt zou willen meenemen waar ze zo vaak overheen gerolschaatst hebben.

Máxima schreeuwde niet meteen van de daken dat ze een prins aan de haak geslagen had. In het begin loog ze dat hij een ander beroep had, maar dat hield ze niet lang vol. Toen ze eindelijk de waarheid vertelde, had haar familie geen idee wie hij precies was.

In de zomer van 1999 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Máxima en haar schoonouders. Ze was uitgenodigd in de vakantievilla van Beatrix en Claus in Italië. Beatrix zou naar verluidt bijzonder mild tegen haar zijn geweest. En alsof je nieuwe schoonouders ontmoeten nog niet spannend genoeg is, ontmoette ze daarna ook meteen Bernhard en Juliana.

Een paar maanden later kreeg de Nederlandse pers lucht van de relatie. Het was de Volkskrant die in september 1999 voor het eerst het nieuws naar buiten bracht. Ondertussen was het al dik aan tussen de tortelduifjes. Máxima begon op aanraden van haar schoonvader Claus aan Nederlandse les.

Later dat jaar mocht ze mee op familievakantie. Samen met Beatrix, Claus, hun kinderen en aanhang vloog ze eind 1999 naar India om het millennium te vieren.

Ondertussen probeerden de media een glimp op te vangen van de nieuwe vriendin van de kroonprins. Fotograaf Edwin Smulders maakte in januari 2000 de eerste foto van hen als koppel. In de maanden die volgden, verhuisde Máxima naar Brussel om zo dichterbij haar lief te zijn.

Toch was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Al snel werd het verleden van Máxima's vader onder de loep genomen vanwege zijn rol als staatssecretaris in de regering van Videla. Willem-Alexander nam het daarna op voor zijn schoonvader, maar maakte een fout: toen hem in New York werd gevraagd naar de misdaden van zijn schoonvader, verwees hij naar een brief in een Argentijnse krant. Hierin stond dat Jorge Zorreguita werd vrijgepleit van alle oorlogsmisdaden die hij had begaan tijdens het Videla-regime. Later bleek dat Videla deze brief zelf had geschreven. Hier kwam zoveel ophef over dat een onderzoek volgde.

Er zou achter de schermen ook veel te doen zijn geweest over de achtergrond van Máxima. Willem-Alexander zou ruzie hebben gehad met zijn broers, waarbij naar verluidt het servies door de kamer vloog. Toch weerhield het de toenmalige kroonprins er niet van om op 19 januari 2001 op één knie te gaan voor zijn grote liefde. Het aanzoek vond plaats op de bevroren vijver van Paleis Huis ten Bosch. Máxima had eigenlijk niet zoveel zin om te schaatsen, omdat ze het ontzettend koud had en liever warm binnen wilde zitten. Toen ze eenmaal doorhad wat er écht aan de hand was, zei ze volmondig ja.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een paar maanden later, op 30 maart 2001, werd de verloving officieel bekendgemaakt. Ook toen ging het weer over de vader van Máxima. Haar inmiddels iconische antwoord op een interviewvraag naar de blunder van Willem-Alexander: "Hij was een beetje dom."

Op 2 februari 2002 trouwden ze met elkaar in Amsterdam. Eerst trouwden ze voor de wet in de Beurs van Berlage en daarna voor de kerk; dat gebeurde in de Nieuwe Kerk. Jorge Zorreguieta was de grote afwezige. Máxima zou zelf deze knoop hebben doorgehakt en haar vader ervan hebben overtuigd dat hij beter niet kan komen, zo ging het verhaal.

In de docuserie Een Porseleinen Huwelijk van BNNVARA wordt echter duidelijk dat de vork anders in de steel zit. In niet eerder openbaar gemaakte gespreksverslagen van diplomaat Max Stoelen is te lezen dat toenmalig premier Wim Kok op 15 januari 2001 in paleis Noordeinde aan Willem-Alexander en koningin Beatrix liet weten dat Jorge niet welkom was op de bruiloft van zijn dochter. Als Jorge aanwezig zou zijn, kon het kabinet geen toestemming geven voor het huwelijk. Willem-Alexander voelde zich voor het blok gezet en dreigde de troon op te willen geven voor Máxima. Uiteindelijk moesten Willem-Alexander en Máxima Jorge overtuigen om weg te blijven; ook moest er stevig onderhandeld worden over de tekst van zijn verklaring. Toen hij eenmaal had verklaard dat hij bereid was om niet aanwezig te zijn, kon het kabinet toestemming geven voor het huwelijk.

De bruid hield het die dag niet droog toen Carel Kraayenhof met zijn bandoneon het nummer 'Adiós Nonino' speelde.

© ANP

Inmiddels zijn we twintig jaar en drie prachtige dochters verder. In 2019 brachten Willem-Alexander en Máxima opnieuw een bezoek aan Sevilla, deze keer met Amalia, Alexia en Ariane aan hun zijde. En zo was de cirkel weer rond.

De Oranjes in Sevilla© RVD
De Oranjes in Sevilla
Lees meer over
Koningin MáximaKoning Willem-Alexander