Zo zag het leven van Máxima eruit vóór Willem-Alexander
22 jaar geleden had nog niemand in Nederland van haar gehoord, inmiddels is ze één van de bekendste vrouwen die ons land rijk is: Máxima (49). Dat onze koningin geboren is als Máxima Zorreguieta in Buenos Aires weten we inmiddels, maar hoe zag haar leven er verder uit voor ze Willem-Alexander (54) ontmoette? Een kijkje in het verleden van de koningin.
"Zo was ze als kind best chaotisch, maar leeft ze nu een zeer gecontroleerd, gedisciplineerd bestaan"
Familie
Máxima wordt op 17 mei 1971 geboren in de hoofdstad van Argentinië als dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze is de oudste uit een groot gezin: ze heeft twee broers, een zus en drie halfzussen. Inés Zorreguieta, de jongste zus van Máxima, is in juni 2018 op 33-jarige leeftijd overleden.
Jorge, die op 89-jarige leeftijd overleed, was niet alleen bekend als de vader van Hare Majesteit, maar ook berucht om zijn verleden. Zorreguieta was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloederige militaire dictatuur van generaal Jorge Videla.
Dat legde van meet af aan een fors gewicht op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. En dat terwijl Willem-Alexander vóór Máxima een vriendin had wier vader een belastingvluchteling in België was. Door zijn verleden was Jorge niet welkom op het huwelijk van zijn dochter en de officiële gelegenheden die daarna volgden.
Leven in Argentinië
Argentinië is een land vol tegenstrijdigheden en daarvan zie je veel terug in het karakter van onze koningin, aldus Máxima-biograaf Marcia Luyten in gesprek met Trouw. "Zo was ze als kind best chaotisch, maar leeft ze nu een zeer gecontroleerd, gedisciplineerd bestaan. Ze is spontaan en extravert, maar tegelijkertijd behoorlijk perfectionistisch in haar werk, terwijl perfectionisme vaak voorkomt bij introverte persoonlijkheden."
Of Máxima net zo streng is voor haar dochters als haar moeder María voor haar was, is niet bekend. Wel weet Luyten dat Máxima's moeder er een strikte opvoeding op nahield. Dat ging dan ongeveer zo: "Zit rechtop. Eet netjes. Ruim je kamer op. Eet niet zoveel. Kam je haar. Maak je huiswerk. Blijf van de chocolade af. Speel gitaar. Vouw je kleren op."
Tijdens haar schoolperiode had Máxima overigens nog niet het ranke figuur dat ze nu heeft, aldus royaltydeskundige Marc van der Linden. Ze kreeg maar weinig aandacht van de mannen, tot ze later stiekem ging roken en veel ging sporten. De kilo's vlogen eraf, Máxima ontwikkelde zich tot een femme fatale en niet veel later kreeg ze verkering met een Argentijnse hunk.
Studie en werk
Niet alleen María verwachtte veel van haar dochter, op school waren de verwachtingen eveneens hooggespannen. Ze wordt naar een Engelstalige meisjesschool gestuurd die de elitekinderen uit Argentinië klaarstoomt voor het universitair onderwijs. In 1988 behaalt ze haar baccalaureaat aan de Northlands School. "Máxima heeft er geleerd om zelfstandig te denken en kritische vragen te stellen", aldus Luyten.
Máxima's passie voor economie zat er al vroeg in. Haar thuisland stapte van de ene in de andere crisis, waardoor financiële economie haar interesseerde. Ze wilde graag iets betekenen voor de wereld. En zoals dat goed bij haar karakter past, wilde ze iets doen wat moeilijk is. Een uitdaging.
In 1995 behaalt ze haar diploma Economie als ze afstudeert aan de Universidad Católica Argentina. Daarna begint het echte werk voor onze koningin: nadat ze eerst enkele jaren Engelse les en wiskunde geeft, begint ze in juli 1996 als Vice-President Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij de financiële dienstverlener HSBC in New York. Daar zet ze haar eerste stappen als carrièrevrouw in een wereld die gedomineerd wordt door mannelijke bankiers.
In 1999 verlaat ze HSBC om aan de slag te gaan bij Dresdner Kleinwort Benson als Vice-President bij de afdeling Opkomende Markten. Nog geen jaar later maakt ze de overstap naar de Deutsche Bank in New York, om vervolgens tot april 2001 in Brussel op het EU-kantoor van de bank te werken.
Voormalige liefdes
In Willem-Alexander vond Máxima haar ware liefde. Daarvoor had ze twee serieuze relaties met mannen die qua karakter heel andere types waren.
Dieter Zimmerman
Heel lang duurde het niet voordat haar relatie met Willem-Alexander wereldkundig werd gemaakt. De pers zat er immers bovenop. Maar wat de opbloeiende romance met de prins van Oranje minder rooskleurig maakte, was het feit dat Máxima zich ten tijde van hun ontmoeting niet op de vrijgezellenmarkt begaf.
Voordat Willem-Alexander in het vizier kwam en Máxima verstoppertje moest spelen voor de vele camera's, was ze samen met Dieter Zimmerman. Ze werden aan elkaar gekoppeld door haar vriendin Cynthia Kaufman. Dieter bleek vanwege hun knipperlichtrelatie niet de ware te zijn. Volgens bronnen hadden ze een 'heftige' verhouding met veel ruzies.
Ondanks die stormachtige relatie besloten de twee om na een maand al bij elkaar in te trekken. Niet zo gek, want de huurprijzen in New York waren destijds ook al niet te betalen, waardoor samenwonen voordeliger was. De beste man werd zelfs meegenomen naar Buenos Aires om kennis te maken met Máxima's ouders.
Toen diezelfde Cynthia Kaufman vervolgens Máxima aan de nuchtere Hollander Willem-Alexander voorstelde, die er op zijn beurt veel werk van maakte om Máxima het hof te maken, verbrak Máxima al snel de relatie met de afstandelijke Dieter.
Tiziano Iachetti
De eerste grote liefde van onze Hare Majesteit luistert naar de naam Tiziano Iachetti. Geen nuchtere Hollander die met beide benen op de grond staat, maar een temperamentvolle, rijke Argentijnse dandy met wie ze het nachtleven van Buenos Aires ontdekte. Doordat Tiziano zeven jaar ouder is dan Máxima en dus wat meer levenservaring had opgedaan, konden de twee serieuze gesprekken met elkaar voeren.
Serieus bleek het zeker, want de hunk ging zelfs op één knie voor de intelligente Máxima. Maar Máxima was nog jong, een carrière in het buitenland lonkte. De traditionele rol die ze waarschijnlijk zou vervullen als ze met hem zou trouwen, was niet voor haar weggelegd. Om haar carrière in New York te vervolgen moest ze hem uiteindelijk verlaten - en dat deed ze ook.