birth of a new age

Songfestival voor dummies: dit zijn de spelregels

Door RTL Boulevard/Editie NL··Aangepast:
© ANPSongfestival voor dummies: dit zijn de spelregels
RTL

Omdat Nederland dankzij de winst van Duncan Laurence (27) in 2019 dit jaar het gastland is van het Eurovisiesongfestival, is Jeangu Macrooy (27) al verzekerd van een plekje in de grote finale op 22 mei - net als de 'Big Five'. Maar wie zijn dat eigenlijk? En waarom staan zij al in de finale?

Waar vanavond de eerste groep deelnemers moeten vechten voor een plekje in de finale van 22 mei, zijn Italië, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje elk jaar automatisch verzekerd van een plek op de zaterdagavond. En hoe zit dat eigenlijk met die halve finales? Wanneer mogen wij nou stemmen? Wat ooit een simpele muziekwedstrijd was lijkt steeds ingewikkelder te worden. Songfestivalverslaggever van Editie NL, Lonneke Haveman, legt uit wat de spelregels zijn van het songfestival in deze video:

Jan Smit neemt afscheid van gezin voor 'songfestival-bubbel'
Lees ook

Jan Smit neemt afscheid van gezin voor 'songfestival-bubbel'

Jeangu mag dan wel in de finale staan, zijn ouders kunnen er helaas niet bij zijn vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen. "Dat begrijp ik natuurlijk, maar het is evengoed jammer", zei hij tijdens de persconferentie na afloop van zijn eerste repetitie. "Mijn ouders kochten mijn eerste gitaar en lieten me mijn muzikale passie ontdekken." 

Jeangu had het geweldig gevonden om zijn songfestival-avontuur met zijn ouders te delen. "Maar hier in Nederland staan ook veel mensen achter me en ik heb elke dag contact met mijn ouders. Ze zijn ontzettend trots."

Lees meer over
Jeangu MacrooyEurovisiesongfestival