Coronot-proof

Eurovisiesongfestival is geen afgesloten bubbel

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
Eurovisiesongfestival is geen afgesloten bubbel
RTL

Het Eurovisiesongfestival is geen afgesloten bubbel. Daardoor konden er coronabesmettingen bij de IJslandse delegatie en Duncan Laurence ontstaan, zei uitvoerend producent Sietse Bakker donderdagavond tijdens een persconferentie.

"Een bubbel suggereert dat Ahoy een afgesloten omgeving zou zijn, maar kijk naar jullie zelf"

"Het is belangrijk om te zeggen dat het songfestival geen bubbel is. We gebruiken dat woord ook niet. Het staat ook niet in ons gezondheidsprotocol", aldus Sietse. "Een bubbel suggereert dat Ahoy een afgesloten omgeving zou zijn, maar kijk naar jullie zelf", zei hij tegen de aanwezige journalisten. "Jullie lopen in en uit, gaan naar huis of naar een hotel, en lopen door de stad. Dit is geen bubbel."

Volgens Sietse is er geprobeerd een zo veilig mogelijke omgeving te creëren in Ahoy en in de hotels waar de delegaties verblijven. "Maar dat betekent niet dat er helemaal geen risico meer is. Het risico is nooit helemaal weg, welke maatregelen je ook neemt."

Buddy Vedder oefent alvast de puntenverdeling voor Eurovisiesongfestival
Lees ook

Buddy Vedder oefent alvast de puntenverdeling voor Eurovisiesongfestival

Pech

Het bandlid van IJsland dat positief testte en ook Duncan Laurence hebben domme pech gehad. "Ondanks alle maatregelen, het feit dat ze enorm waakzaam zijn en echt niet besmet willen worden, kunnen ook zij ziek worden."

De besmettingen hebben volgens Sietse buiten de deur van Ahoy plaatsgevonden. Donderdag werd in de teststraat van de arena de 25.000e test afgenomen sinds begin april, wat nog maar zestien positieve resultaten opleverde. Dat is slechts 0,06 procent van alle tests. "Dat hadden we niet verwacht", geeft Bakker eerlijk toe. "We hadden er veel meer verwacht. Maar dit cijfer laat ook zien dat het toch kan gebeuren."

Bakker vindt het moeilijk om te speculeren over wat er is gebeurd en waar de besmettingen van bijvoorbeeld Duncan precies plaatsvonden. "Je moet mensen niet de schuld geven als ze ziek worden. Het maakt het virus niet uit of je zomaar iemand of de laatste songfestivalwinnaar bent. Ik weet zeker dat iedereen heel voorzichtig is en alles volgens het boekje doet: dus afstand houden, een mondkapje dragen en handen wassen. Maar ook dan kan je toch besmet raken."