traumatisch

Graham Norton werd op straat neergestoken: 'Voor dood achtergelaten'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesGraham Norton werd op straat neergestoken: 'Voor dood achtergelaten'
RTL

De Britse talkshowhost Graham Norton (58) vertelt in een nieuwe podcast honderduit over een traumatiserende gebeurtenis in zijn leven: de avond waarop hij in Londen midden op straat werd neergestoken en beroofd. In het gesprek vertelt hij dat hij voor dood werd achtergelaten en zijn leven aan een zijden draadje hing. Graham: "Voor mij is het wel een belangrijke levensles geweest."

"Ik wilde niet alleen sterven"

Het incident gebeurde in 1989, toen de presentator nog student was op de toneelschool in de Britse hoofdstad. In de podcast How To Fail vertelt hij dat hij naar huis liep en plots werd aangevallen. "Ik ben beroofd en daarna voor dood achtergelaten. Ik voelde dat ik heel veel bloed aan het verliezen was", aldus Graham, die naar eigen zeggen niet meteen doorhad dat hij wel eens dood zou kunnen gaan. "Gelukkig maar. Na een tijdje begon ik echter te merken dat ik me slap voelde en me niet kon bewegen."

Gelukkig passeerde niet veel later een bejaard koppel dat meteen een ambulance belde. "Ik weet niet exact wat me bezielde, maar ik klampte me vast aan die vreemde vrouw en vroeg of ze alsjeblief mijn hand wilde vasthouden", herinnert hij zich. "Het was een soort instinct: ik wilde niet alleen sterven."

Graham Norton vol lof over Jeangu: 'Luister naar deze liefde'
Lees ook

Graham Norton vol lof over Jeangu: 'Luister naar deze liefde'

Door dat specifieke moment beseft hij dat dat een groot deel is van wat ons als mens drijft, en hoe we in elkaar zitten: "We hebben menselijk contact nodig en willen niet in ons eentje doodgaan. Ik denk dat veel van onze beslissingen, zoals het nemen van een partner en het hebben van kinderen, daarmee te maken hebben. Aan het einde van de rit draait het maar om één ding: is er iemand om je hand vast te houden?"

Eenmaal in het ziekenhuis besefte Graham hoe ernstig de situatie was. Hij had de helft van zijn bloed verloren. Levensgevaarlijk, zo begreep hij ook van een verpleegster in het ziekenhuis: "Ik weet nog dat ik aan haar vroeg of ik dood zou gaan, en ze pauzeerde nét iets te lang voor ze antwoord gaf. Dat was eng." Hij is het personeel nog altijd dankbaar. "Ze hebben mijn leven gered." 

Het voorval heeft ervoor gezorgd dat hij in zijn leven meer risico's neemt, juist omdat het leven wel eens heel kort zou kunnen zijn. "Ik heb ook geleerd om tegenslagen beter te verwerken. Mijn vriend maakte het op de volgende dag namelijk opeens uit. Niet de beste timing! Maar ja, ik wist dat er ergere dingen konden gebeuren. (...) Ik zou het niemand aanraden, zo neergestoken worden", grapt hij ten slotte. "Maar voor mij is het wel een belangrijke levensles geweest."

Een opmerking van Graham tijdens de songfestivalspecial in 2020 maakte een jaar geleden flink wat los. De verbinding stond nog open en zo kwam het dat veel mensen de BBC-presentator hoorden verzuchten: "Jeetje, dat was ongemakkelijk." Men vermoedde dat dat sloeg op zijn gesprek met Chantal Janzen, maar zij legde later aan RTL Boulevard uit hoe het écht zit:

Lees meer over
Graham Norton