Ewout en de wouten

Ewout over bloedstollende opnames: 'Mijn hartslag maakte overuren'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLEwout over bloedstollende opnames: 'Mijn hartslag maakte overuren'
RTL

In zijn programma’s zoekt Ewout Genemans (36) geregeld de grenzen op, maar in zijn dagelijks leven doet hij het een stuk rustiger aan, zo vertelt hij in een interview met 'Veronica Superguide'. De programmamaker blikt terug op een aantal spannende momenten in zijn carrière, maar verklapt ook dat het zomaar zou kunnen dat we hem over een paar jaar, als hij kinderen heeft, iets heel anders zien doen.

In zijn programma Bureau Hofstad loopt Ewout voor de derde keer mee met de politie. Waar niet iedereen altijd een hoge pet op heeft van de wetsdienaars in het blauw, heeft Ewout dat juist wel. "Ik merkte tijdens het maken van deze serie dat steeds meer mensen er zo instaan. Dat komt omdat de politie de laatste jaren beter laat zien wat ze doet. Door mee te werken aan tv-programma’s, maar ook door actief te zijn op social media. Daardoor zien mensen dat je de politie niet alleen tegenkomt als je een bekeuring krijgt of iets doet wat niet mag, maar dat het grootste deel van het werk bestaat uit mensen helpen die in nood zijn of een ongeluk hebben gehad. Daar kun je alleen maar veel respect voor hebben."

Jongeren openhartig over verslaving in nieuwe Videoland-serie Ewout Genemans
Lees ook

Jongeren openhartig over verslaving in nieuwe Videoland-serie Ewout Genemans

Hoewel hij een lichte fascinatie heeft voor politie en criminaliteit, is Ewout zelf nooit in aanraking gekomen met de politie. "Nee. Dat komt ook omdat ik al op heel jonge serieus aan het werk was. Volgens mij was ik net 18 toen ik in ZOOP terechtkwam." De overgang van een kinderprogramma naar deze realityreeks is natuurlijk niet niks. Zo is Ewout al regelmatig in spannende situaties terecht gekomen. Zoals die ene keer dat een stonede drugsdealer vlak naast zijn voeten schoot met een pistool. "Op het moment zelf vond ik het helemaal niet eng, het is heel gek hoe dat werkt. Ik ben zonder camera echt niet het soort held dat ieder straatje inloopt, maar als het mijn doel is om een programma te maken, dan durf ik altijd meer. Je bent dan zo bezig met filmen en regisseren dat je niet echt beseft wat je overkomt. Pas toen ik de beelden van de kogelinslag thuis terugzag, realiseerde ik me: wat een situatie!"

En dat is lang niet het enige spannende moment dat hij heeft meegemaakt. Zo herinnert hij zich een wel héél eng moment tijdens opnames van het programma Beruchte Gevangenissen: Ewout in De Cel. "Dat was in een gevangenis in Brazilië waar kort daarvoor opstanden waren geweest. Er was brand geweest, mensen waren neergestoken. Het was één grote chaos, waarbij de gevangenen het voor het zeggen hadden. De bewaarders kwamen nauwelijks meer in het complex, dus zij zeiden: 'Prima als je naar binnen wilt, maar wel op eigen risico.' Toen stonden we daar, in een cel waar iedereen drugs gebruikte en wapens had. Achter ons werd het heel onrustig, waarop ik dacht: dit is onlangs al fout gegaan, dat kan zo weer gebeuren en dan hebben we het zelf opgezocht. Zo kalm mogelijk zijn we naar buiten gegaan, maar mijn hartslag maakte overuren.'"

Ewout kan zich dan ook wel voorstellen dat mocht hij ooit kinderen krijgen met zijn vriend, hij een iets veiliger baantje gaat zoeken. "Het is niet dat ik dit werk doe omdat ik alleen maar spannende en enge dingen wil doen. Ik kies ervoor omdat dit onderwerpen zijn die ik interessant vind. Als je een kookprogramma maakt, wat hartstikke leuk is, dan is het een kwestie van een goed recept en een kok vinden die kan maken wat veel mensen lekker vinden. Dat vraagt om iets heel anders dan de programma’s die ik maak. Ik hou van de uitdaging, maar je moet geen domme dingen doen of steeds verder willen gaan. Dat houdt ook een keer op."

Dat Ewout geregeld spannende momenten meemaakt, blijkt ook uit onderstaande beelden.

Lees meer over
Ewout Genemans