Jan Versteegh zou zelf nooit meedoen aan De Dansmarathon
Op SBS6 gaat donderdagavond 'De Dansmarathon' van start, een programma waarin honderd koppels vijftig uur lang gaan dansen voor een geldprijs en aandacht vragen voor het goede doel: Longfonds. Jan Versteegh (35), die het programma samen met Wendy van Dijk (50) opent en zaterdagavond ook weer afsluit, noemt het 'een feestje waar een fantastisch doel aan gekoppeld is'.
"Het slapen tussendoor zou mij m’n kop kosten"
Net als bij een echte marathon kan het voor de deelnemers best zwaar worden. Vijftig uur lang dansen met tussendoor maximaal vijf uur aan rustmomenten is niet niks. "Ik moet er zelf niet aan denken", zegt Jan lachend in gesprek met het ANP. "Ik ben niet echt gezegend met goede dansgenen. Ik ben meer van het stap-tik-dansen, maar daar komen deze dansers niet mee weg."
Wendy heeft in tegenstelling tot Jan wat meer ervaring met dansen en staat zelf waarschijnlijk langs de zijlijn te trappelen als de marathon begint. "Jan moet z’n best gaan doen om mij van de dansvloer te houden", zegt de presentatrice lachend. Maar net als de deelnemers vijftig uur lang achter elkaar doorgaan, wordt ook voor haar lastig. "Het slapen tussendoor zou mij m’n kop kosten", zegt ze. "Ik zou maximaal negentig minuten proberen, maar zelfs dat wordt lastig. Je bent echt gezegend als je makkelijk overal kan slapen."
De presentatoren kijken ernaar uit om het dansfeest in Breda, waarbij bekende artiesten zoals Davina Michelle, Marco Borsato en Rolf Sanchez zullen optreden, donderdag te mogen aftrappen. "Het wordt een énorme uitdaging die gepaard gaat met dansen, muziek en feest. Dus het wordt vast ook een megaontlading voor mensen", denkt Wendy. "Het is in ieder geval de leukste manier om een record te vestigen."
De Dansmarathon is volgens de presentatoren geslaagd als koppels (ongeschonden) de eindstreep halen. "Het zou jammer zijn als het niemand lukt", zegt Jan. "Als er maar geen heftige of onverwachte dingen gebeuren en iedereen er goed doorheen komt", voegt Wendy daaraan toe. Een bekwaam team van onder meer scheidsrechters en doktoren houdt de deelnemers overigens nauwlettend in de gaten om te zorgen dat alles goed verloopt, verzekeren de presentatoren.
De deelnemers kunnen niet alleen zelf een geldprijs van 100.000 euro winnen. Met De Dansmarathon en met acties door het hele land wordt ook Longfonds gesteund. Dit gebeurt door loten te kopen bij de VriendenLoterij. Jan noemt dat een goede zaak. "Het is mooi dat er ook iets goeds mee gedaan wordt."
Met het geld wordt onderzoek naar de mini-long gefinancierd. Jan is op bezoek geweest bij prof. dr. Hans Clevers die dit onderzoek leidt. Met de mini-long techniek kan in de toekomst gezond longweefsel worden gekweekt. Dat nieuwe weefsel kan ziek of versleten longweefsel vervangen. Bijna 600.000 mensen met beschadigde longen kunnen hiermee worden geholpen.
Via alle gekochte loten kan dit onderzoek verder worden uitgevoerd. "Dat kan echt een verschil maken voor mensen", meent de presentator. Wendy vindt dat ook. "Het voelt als een nationale actie die veel mensen op de been brengt. Bewegen is goed voor je gezondheid. Maar je moet het vol kunnen houden, daar schuilt een mooie boodschap in."