'Geen ontucht'

Zaak tegen Bilal Wahib geseponeerd: 'Volstrekt misplaatste actie'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZaak tegen Bilal Wahib geseponeerd: 'Volstrekt misplaatste actie'
RTL

Het Openbaar Ministerie maakt verder geen werk van de zaak tegen acteur Bilal Wahib (22). Hij vroeg afgelopen maart een minderjarige jongen in een livestream op Instagram zijn geslachtsdeel te laten zien in ruil voor geld.

Dat is wél een strafbaar feit, zegt het OM, maar het had 'geen seksuele strekking'. Het OM noemt de actie van Wahib een 'volstrekt misplaatste actie'. Het 12-jarige slachtoffer gaf in de livestream toe aan Wahibs oproep omdat hij er 17.000 euro voor zou krijgen. 

Geen seksuele handelingen

"Er zijn geen seksuele handelingen op de beelden van de livestream te zien", zegt het OM. "Daarnaast zijn de beelden niet gemaakt om seksueel prikkelend te werken." Daarom is er 'geen sprake van het bezit of vervaardigen van kinderporno of ontuchtige handelingen'.

Manager Bilal reageert voor het eerst op voorval: ‘Totale ontploffing’
Lees ook

Manager Bilal reageert voor het eerst op voorval: ‘Totale ontploffing’

Voor het OM staat vast dat de acteur de jongen heeft aangezet om iets te doen wat hij eigenlijk niet wilde. "Als de jongen had geweten dat hij geen geld zou krijgen, zou hij niet voor een groot publiek zijn geslachtsdeel hebben getoond."

Het slachtoffer had zelf al aangegeven dat Wahib van hem niet strafrechtelijk vervolgd hoefde te worden. Een rechtszaak zou voor hem belastend uitpakken en Wahib heeft een schikking met hem getroffen.

Professionele gevolgen

"Daarnaast heeft het incident veel persoonlijke en professionele gevolgen gehad voor Wahib", zegt het OM. "Contracten zijn verbroken, partijen wilden niet meer met hem samenwerken en hij heeft forse imagoschade opgelopen." Dat heeft meegespeeld bij het besluit om hem niet verder te vervolgen.

In een reactie op het nieuws zegt Wahib dat hij opgelucht is. "Het was een onzekere tijd en ik ben blij dat het nu eindelijk voorbij is. Ik heb veel geleerd van deze periode en kan met zekerheid zeggen dat ik een heel stuk volwassener ben geworden", zegt de acteur. "Ik kijk met een positieve blik naar de toekomst waarbij ik mij ga focussen op mijn passies: muziek en acteren. Ik hoop met heel mijn hart dat het goed gaat met het jongetje."

Lees meer over
Bilal WahibOpenbaar Ministerie