Van gerucht tot aangifte: de ophef rond Marco Borsato in vogelvlucht
De geruchten over zeer ernstige feiten die Marco Borsato (54) zou hebben gepleegd, werden de afgelopen maanden steeds hardnekkiger tot ze vandaag tot een heftig hoogtepunt kwamen. Er is op 13 december 2021 aangifte gedaan door een 22-jarige vrouw die zegt dat ze vanaf haar vijftiende seksueel is misbruikt door de zanger, zo werd vandaag namelijk bekend. De zedenpolitie in de regio Midden-Nederland onderzoekt de zaak. Hieronder een overzicht van wat er tot nu toe is gebeurd.
"Het is goed dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd"
Na een burn-out en zijn scheiding van Leontine krabbelt Marco dit voorjaar weer op. Hij is terug bij de moeder van zijn kinderen en er wordt zelfs een clubtour aangekondigd. Maar alle goede dingen die zijn kant op komen, worden sinds dit najaar overschaduwd door geruchten over zeer grensoverschrijdend gedrag.
De samenwerking met War Child staat op de helling, het liedje met Emma Heesters wordt in de koelkast gezet en voor zijn clubtour zijn ineens geen geschikte data te vinden. Een reactie van Marco blijft lange tijd uit, maar uiteindelijk blijkt het slechts de stilte voor de storm te zijn.
De juice channels beginnen te berichten over de geruchten rond Marco - daarover later meer - maar lange tijd brengen traditionele media de roddels niet naar buiten. Hard bewijs ontbreekt namelijk. Op 8 december van dit jaar besteedt RTL Boulevard voor het eerst aandacht aan de situatie. Luuk Ikink zegt in de uitzending: "Ik denk dat wij allemaal, tenminste ik heb dat, een ongemak voelen om hierover te praten, omdat we niet zo goed weten wat er precies aan de hand is. Daarom willen we zo graag een reactie van Marco. Het is lastig om daar zomaar over te praten."
Rob Goossens vult aan: "Het is heel moeilijk. Wij hebben twee weken geleden, toen de eerste verhalen naar buiten kwamen, daarnaar gekeken. Toen hebben we de afweging gemaakt: we gaan het er nu niet over hebben, maar eigenlijk hebben we maanden geleden die afweging al gemaakt toen wij voor het eerst die verhalen hoorden."
Omdat hard bewijs en politieonderzoek op dat moment nog ontbreekt, is het niet mogelijk voor media om de geruchten als feiten te presenteren, stelt Rob. "Tot nu toe kunnen we nog niet zeggen dat wat op internet te vinden is, waar is. Pas als wij het gevoel hebben dat we er zijn qua bewijslast zullen we het explicieter maken."
Het hele gesprek bekijk je hieronder terug.
Juice channels
Wie minder moeite hebben met het journalistieke aspect zijn de genoemde juice channels, roddelkanalen die je vooral op social media als Instagram kunt vinden. Yvonne Coldeweijer, die zich via haar account ook wel als Alberta Verlinde presenteert, is één van de personen die opkomt voor vermeende slachtoffer(s) en al lange tijd hint op het grensoverschrijdende gedrag van Marco.
Bang voor een aanklacht is ze niet, vertelt ze in één van haar recente video's. "Ik ben er zeer bewust en strategisch mee omgegaan en heb de strafbare feiten niet genoemd", aldus de vlogger. Wel zegt ze veel bewijs te hebben verzameld, dus een eventuele rechtszaak zou ze zelfs 'ideaal' vinden. In dat geval zou de influencer namelijk haar bewijzen moeten delen. "Ik kan me niet voorstellen dat Borsato dat risico zou willen lopen, maar mocht het zo zijn, dan ben ik klaar voor jou."
Eerste verklaring
Op 2 december komt het team van Marco voor het eerst met een verklaring. Of nou ja, verklaring... Eigenlijk werd er nog weinig gezegd. "Op dit moment geeft Marco Borsato geen reactie. Op enig moment dat hem uitkomt, zal hij met een verklaring komen", aldus zijn management.
Beroep op het OM
Een week later, op 9 december, komt er meer duidelijkheid over waar Marco achter de schermen mee bezig is. De zanger wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bron van de aantijgingen. Zijn advocaten brengen het volgende bericht naar buiten dat eigenlijk meer vragen dan antwoorden oplevert. Want ontkent Marco de aantijging nu, of toch niet?
'Reeds medio 2020 is door de heer Marco Borsato aan Knoops’ Advocaten NV verzocht om een onderzoek in te stellen naar een aantal insinuaties verband houdend met de aantijging dat hij grensoverschrijdend seksueel gedrag zou hebben vertoond met minderjarige meisjes. Tot dusverre heeft hij geen aanleiding gezien om op deze roddel in het openbaar te reageren. Gelet echter op de aanhoudende beschuldigingen en de toenemende aanvallen via en in de pers op zijn persoonlijke integriteit en reputatie, heeft het kantoor namens de heer Borsato recentelijk het Openbaar Ministerie benaderd met het verzoek om zelfstandig onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bron van de insinuaties met zo nodig daaraan te verbinden strafrechtelijke gevolgen. Het verzochte onderzoek van het OM wordt door de heer Borsato afgewacht. Verdere mededelingen worden op dit moment niet gedaan.'
Dat er medio 2020 een verzoek is ingediend om een onderzoek in te stellen, lijkt overigens niet te kloppen. "Dat verzoek kregen wij gisteravond [9 december 2021, red.] om 19.00 uur gestuurd. Dus dat moeten we nog beoordelen. Als de tijd rijp is dan kunnen we hier iets over zeggen", luidt de reactie van het Openbaar Ministerie op 10 december.
Aangifte tegen Marco Borsato
Eén ding staat als een paal boven water: onder de aangifte kan Marco niet uit. Op maandag 13 december heeft een 22-jarige vrouw de aangifte ingediend bij de politie, een dag later komt het nieuws naar buiten. Ze zegt vanaf haar vijftiende seksueel te zijn misbruikt door de zanger. Het misbruik duurde volgens de vrouw van 2014 tot 2019. De zedenpolitie in de regio Midden-Nederland onderzoekt de zaak. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte aan RTL Boulevard.
Reactie van Marco
Op het moment van publiceren is het laatste nieuws rondom de zaak tegen Marco Borsato dat hij het goed vindt dat de aangifte er ligt. 'Ik heb zojuist kennis genomen van het feit dat aangifte jegens mij is gedaan', laat hij via een persbericht weten dat via zijn advocaten met RTL Boulevard wordt gedeeld. 'De aangifte is duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Het is goed dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd. Ik zie de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Ik ontken zoals bekend alle aantijgingen die ik tot dusverre alleen via de pers mocht vernemen.'