boos

'Deelnemers The voice of Holland moesten 'zwijgcontract' tekenen'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
'Deelnemers The voice of Holland moesten 'zwijgcontract' tekenen'
RTL

Deelnemers van 'The voice of Holland' moesten een contract tekenen waarin staat dat zij een boete van 10.000 euro riskeren als zij over hun ervaringen praten met ‘derden'. Dat schrijft 'de Volkskrant', die het contract in handen heeft en sprak met betrokkenen van het programma.

''Ik denk dat ik al buiten mijn boekje treed door dit te vertellen"

In het contract van ITV, de producent van het programma, zou staan dat een deelnemer niets mag delen over wat er voor of achter de schermen gebeurt. De kandidaat dient 'gedurende zijn deelname aan het programma alsmede na afloop daarvan op generlei wijze (...) enige mededeling te doen van (...) hetgeen bij de deelname aan (...) het programma tot zijn/haar kennis is gekomen', aldus de deelnemersovereenkomst.

In het artikel van de krant komen ook twee media-advocaten en een media-jurist aan het woord. Zij stellen dat dit soort contracten wel vaker voorkomt bij tv-programma's. "Dergelijke dichtgetimmerde bepalingen zijn weliswaar gebruikelijk in de tv-wereld, maar werpen absoluut een hoge drempel op om naar buiten te komen met aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag", aldus advocaat Sander Dikhoff. Toch denkt hij niet dat de producent daadwerkelijk een boete oplegt. "Maar de boodschap aan kandidaten die uit de school willen klappen is: don’t even think about it."

Jeroen Rietbergen ontkent beschuldiging van aanranding The Voice-kandidaat Nienke
Lees ook

Jeroen Rietbergen ontkent beschuldiging van aanranding The Voice-kandidaat Nienke

Advocaat Jens van den Brink zegt dat een absolute geheimhoudingsplicht niet betekent dat slachtoffers hun mond moeten houden en geen aangifte kunnen doen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag zal volgens hem bij een rechter zwaarder wegen dan de geheimhoudingsplicht. Media-jurist Joep Weel stelt dat het contract wel bedreigend over kan komen voor de slachtoffers.

In de krant zegt een oud-deelnemer dat ze 'knetterbang voor represailles' is. "Ik kan in mijn eentje nooit opboksen tegen RTL en consorten. En inhoudelijk mag je helemaal niks zeggen. Ik denk dat ik al buiten mijn boekje treed door dit te vertellen", zegt ze over de zwijgplicht waarvoor ze getekend heeft.

RTL en ITV deden eerder een oproep aan slachtoffers en getuigen om zich wel te melden. "Het heeft voor ons prioriteit dat iedereen die zich wil melden en uitspreken over incidenten dat in alle vrijheid kan en mag doen", meldde een woordvoerder van RTL dinsdag. "We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van - of getuige is geweest van - ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken", liet ITV een dag daarvoor weten.

Van Doorne, een onafhankelijk Nederlands kantoor van advocaten, notarissen en fiscalisten, is door producent ITV gevraagd onderzoek te doen naar de situatie rondom The Voice of Holland.

Lees meer over
The Voice Of Holland