the voice-aantijgingen

Ministers reageren 'zeer gechoqueerd' op nieuws The Voice

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMinisters reageren 'zeer gechoqueerd' op nieuws The Voice
RTL

Bewindspersonen hebben geschrokken gereageerd op het nieuws over veelvuldig wangedrag door mensen die betrokken waren bij 'The Voice'. In een uitzending van 'BOOS' werden de ervaringen van slachtoffers gedeeld. "Dat is natuurlijk schrikken", zegt Conny Helder (63), minister voor Langdurige Zorg. Defensieminister Kajsa Ollongren (54) noemt het 'vreselijk en onacceptabel'.

"Ik vrees dat het aan de orde van de dag is"

"Ik denk dat we met elkaar aan een maatschappij moeten werken waar dit gewoon niet voorkomt", zegt Conny in een eerste reactie.

Minister dringt aan na BOOS-aflevering: werkgever móét veiligheid borgen
Lees ook

Minister dringt aan na BOOS-aflevering: werkgever móét veiligheid borgen

"Ik ben echt zeer gechoqueerd", laat Kajsa weten. Ze vindt het verschrikkelijk dat dit 'in Nederland anno 2022' nog kan gebeuren." Ze hoopt dat er snel werk gemaakt wordt van de aangiftes.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt het 'afschuwelijk dat dit zoveel verhalen heeft losgemaakt bij The Voice. Maar hij benadrukt dat men niet moet "denken dat het alleen bij dit bedrijf is', aldus de bewindsman. "Ik vrees dat het aan de orde van de dag is", ook bij andere organisaties.

"Het gaat er niet om dat slachtoffers heel erg hun best moeten doen om hun geluiden hoorbaar te maken", aldus minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf. Het gaat er volgens hem om dat de leiding 'alert' is op dergelijke signalen en er vervolgens naar handelt. John zei pas in 2019 te hebben geweten van een geval van grensoverschrijdende gedrag van bandleider en zwager Jeroen Rietbergen. De muzikant maakte zich er volgens BOOS ongeveer tien jaar lang schuldig aan. Ook na een gesprek met John zou Jeroen over de schreef zijn gegaan, maar John heeft daar naar eigen zeggen nooit iets over gehoord. Ook niet over andere zaken.

Robbert ziet dat de #metoo-beweging nog niet voorbij is. Sinds 2017 gebruikt men deze hashtag om verhalen over seksueel overschrijdend gedrag, vaak door personen met een hogere machtspositie, te delen. "Sommige mensen denken: dat hoofdstuk hebben we uit", zegt Robbert. "Nou, nee dus. Het speelt nog steeds heel erg." De minister vindt het goed als politiek Den Haag blijft benoemen dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is.

Lees meer over
Kajsa OllongrenHugo de JongeThe Voice Of HollandBOOSSeksueel grensoverschrijdend gedrag