long live the queen

De hoogte- en dieptepunten van 70 jaar Elizabeth op de troon

Door RTL Boulevard/Daily Mail··Aangepast:
© GettyDe hoogte- en dieptepunten van 70 jaar Elizabeth op de troon
RTL

6 februari is een historische mijlpaal voor het Britse koningshuis. Koningin Elizabeth (95) viert vandaag dat ze zeventig jaar op de troon zit. De hoogste tijd om eens terug te blikken op de hoogte- en dieptepunten in de tijd dat de Queen de scepter zwaait.

6 februari 1952

Als koning George VI op 6 februari 1952 komt te overlijden, wordt Elizabeth op 25-jarige leeftijd al de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is op dat moment in Kenia waar wijlen prins Philip haar het verdrietige nieuws over het overlijden van haar vader vertelt. 

Queen Elizabeth weer aan het werk na gezondheidsklachten
Lees ook

Queen Elizabeth weer aan het werk na gezondheidsklachten

5 april 1955

De dag waarop Winston Churchill op 80-jarige leeftijd afzwaait als minister president, is een belangrijke dag voor de koningin. Sinds het moment dat Elizabeth de troon bestijgt, is hij haar mentor. Op zijn laatste werkdag organiseert hij een speciaal etentje voor zijn geliefde soeverein. 

Prins Philip, koningin Elizabeth, prinses Anne, prins Charles, prins Andrew© ANP
Prins Philip, koningin Elizabeth, prinses Anne, prins Charles, prins Andrew

19 februari 1960

19 februari is een speciale datum voor Elizabeth. Het is namelijk de dag waarop prins Andrew in 1960 het levenslicht ziet. Het is geen geheim dat Andrew het lievelingetje van de koningin is. Waar George en Anne vooral door kindermeisjes worden opgevoed, omdat de ouders veel in het buitenland zijn, is dat voor Andrew anders. Hij ziet zijn moeder wel veel en bouwt een nauwe band met haar op die zijn broer Charles tijdens zijn eerste levensjaren bijvoorbeeld niet gekend heeft. 

10 maart 1964

Het gezin is compleet met de geboorte van prins Edward. Elizabeth en Philip hebben vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward.

20 maart 1974

Er gaat een schok door Engeland als er een poging wordt gedaan om prinses Anne te ontvoeren in 1974. Anne keert met haar echtgenoot Mark Phillips terug naar het paleis als hun auto tot stilstand wordt gebracht door een gewapende man. Haar lijfwacht, chauffeur en twee anderen worden neergeschoten. 

Prinses Diana en prins Charles© Getty Images
Prinses Diana en prins Charles

1992

1992 is een dramatisch jaar voor koningin Elizabeth. Ze is een fel tegenstander van scheidingen. Toch gaan Andrew en Sarah Ferguson uit elkaar, net als Anne en Mark en Charles en Diana. 

31 augustus 1997

Het is een gitzwarte dag in de Britse geschiedenis als prinses Diana omkomt tijdens een auto-ongeluk in Parijs. Het is eveneens een dieptepunt tijdens de regeerperiode van Elizabeth, aldus Daily Mail. Ze kiest er namelijk voor om op het landgoed Balmoral te blijven om bij William en Harry te zijn in plaats van terug te keren naar Londen, waar ze nodig is nadat het land hun geliefde prinses is verloren. 

6 juli 2004

Voor het eerst sinds de begrafenis zien de families van Diana, de Windsors en de Spencers, elkaar tijdens de opening van de Princess Diana Memorial Fountain in Hyde Park in 2004. De koningin noemt het 'een hoogst origineel monument dat iets van de essentie van een bijzonder mens vastlegt'.

9 april 2005

Op 9 april 2005 beloven prins Charles en Camilla elkaar eeuwige trouw. Elizabeth lijkt niet 100 procent achter het huwelijk te staan. Zo schittert ze door afwezigheid bij de ceremonie. Wel is de koningin aanwezig bij de kerkzegening, waarin een daad van boetedoening is opgenomen. 

William en Kate© Getty Images
William en Kate

29 april 2011

Een mooiere bruiloft vindt plaats in 2011, als William en Kate elkaar op 29 april het jawoord geven. Hun relatie, die niet op een schandalige manier tot stand is gekomen in tegenstelling tot de relatie van Charles en Camilla, wordt na negen jaar liefde gevierd met een huwelijk. Daar is Elizabeth wél bij aanwezig.

22 juli 2013

Prins George wordt geboren. Het is een bijzonder moment, want voor het eerst sinds Victoria op de troon zat, leven er drie generaties van directe troonopvolgers tegelijkertijd. George is het eerste kindje van William en Kate. Daarna volgen er nog twee: dochter Charlotte en zoon Louis. 

23 juni 2016

Met bijna 52 procent van de stemmen kiest Groot-Brittannië ervoor om de EU te verlaten. Wat Elizabeth op dat moment niet weet is dat enkele jaren na de Brexit nog een exit volgt: die van haar geliefde kleinzoon Harry en Meghan. 

Meghan Markle loopt in haar jurk met prins Harry de trap af.© EPA
Meghan Markle loopt in haar jurk met prins Harry de trap af.

19 mei 2018

Op 19 mei 2018 stappen Harry en zijn grote liefde Meghan in het huwelijksbootje. In eerste instantie lijkt Meghan omarmd te worden. Pas later blijkt dat ze zich niet thuis heeft gevoeld in het Britse koningshuis. In januari 2020 dropt het koppel de grote bom dat ze Londen (en de koninklijke familie) verlaten om in Los Angeles te wonen. 

Elizabeth is hard: je bent een werkende royal of je vliegt eruit, wat in dit geval betekent dat het koppel niet meer hun titel mag gebruiken. Ook worden de militaire titels van Harry hem ontnomen. In het roemruchte interview met Oprah Winfrey in 2021 beschuldigt het koppel de koninklijke familie van racisme. 

© Getty Images

9 april 2021

Na 73 jaar van liefde moet Elizabeth op 9 april 2021 afscheid nemen van Philip. De prins overlijdt op 99-jarige leeftijd aan ouderdom. Het beeld van zijn vrouw op de uitvaart is hartverscheurend: Elizabeth zit alleen in de kerkbank, omdat ze vanwege de coronamaatregelen afstand moet houden. 

12 januari 2022

Waar Charles zijn moeder in verlegenheid bracht ten tijde van de affaire met Camilla, doet Andrew dat nu. De schandaalprins wordt verdacht van seksueel misbruik en wacht momenteel het vervolg van de civiele rechtszaak af die in New York is aangespannen door het vermeende slachtoffer Virginia Guiffre.

Omdat de prins voor de rechter moet verschijnen, schaadt hij het imago van het Britse koningshuis nog meer dan hij al deed. Daardoor moet Elizabeth met haar hoofd en niet met haar hart kiezen: ze besluit om hem zijn koninklijke en militaire titels af te nemen. Het is één van de ergste dingen die Andrew, naast een vervolging, kan overkomen. 

Het jubileum wordt overschaduwd door drama in de familie, en voorlopig wordt er nog geen feestgevierd. De festiviteiten voor het jubileum beginnen pas op donderdag 2 juni. Op die donderdag in juni wordt het lange feestweekend afgetrapt met de Trooping the Colour-parade. Ook staat er in het weekend een groots concert op het programma en op 4 juni zendt BBC een liveconcert uit. Daar zullen een aantal wereldsterren het jubileum van de koningin vieren. 5 juni is de laatste dag van de festiviteiten. Dan staat er een parade op het programma. 

Vandaag is er ook nog een nieuwe foto van koningin Elizabeth gedeeld:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Koningin Elizabeth IILink in bio