diversiteit

Halle Berry hoopt op meer Oscars voor zwarte actrices

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHalle Berry hoopt op meer Oscars voor zwarte actrices
RTL

Halle Berry is 'diepbedroefd' dat er de afgelopen twintig jaar geen enkele donkere vrouw meer een Oscar voor beste actrice heeft gewonnen. Dat stelde de ster, die het beeldje in 2002 won voor haar rol in 'Monster's Ball', donderdag in een interview met 'ABC'.

"Ik voel me diepbedroefd en heel ongemakkelijk dat er na twintig jaar nog steeds geen vrouw naast mij kan staan"

De 55-jarige actrice schreef geschiedenis als de eerste zwarte vrouw die een Oscar in de categorie beste actrice won. Zij is tot nu toe ook de enige in de bijna honderd jaar dat het beeldje nu bestaat. In de categorie bijrol werd de afgelopen jaren wel een kleine inhaalslag gemaakt. Deze prijs ging onder anderen naar Regina King (2018), Viola Davis (2016) en Lupita N'yongo (2013).

Halle Berry sluit deal met Netflix voor meer films
Lees ook

Halle Berry sluit deal met Netflix voor meer films

"Ik voel me diepbedroefd en heel ongemakkelijk dat er na twintig jaar nog steeds geen vrouw naast mij kan staan", vertelt Halle. "Ik dacht, net als iedereen, dat die avond dat ik won een verandering teweeg zou brengen. Dat er méér zouden komen, dat ik de eerste in een reeks zou zijn."

De Oscars hebben de afgelopen jaren onder vuur gelegen vanwege het gebrek aan diversiteit. De hashtag #OscarsSoWhite werd sinds 2016 veel gedeeld en deed veel stof opwaaien, omdat er jarenlang nauwelijks zwarte acteurs werden genomineerd. De Academy, die de beeldje uitreikt, heeft de afgelopen jaren veel nieuwe, niet-witte leden toegelaten om de diversiteit in de organisatie te bevorderen.

Ook zijn de regels met betrekking tot de nominatie voor beste film veranderd, zodat ook minder grote en bekende films meer kans hebben genomineerd te worden. De nominaties voor komende editie worden dinsdag bekendgemaakt. De Nederlandse inzending, Do Not Hesitate, is in de voorrondes al afgevallen.

Lees meer over
Halle BerryOscars