MOOI ITALIEDJE

Deze Italiaanse act is nu al dé favoriet voor winst op het songfestival

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDeze Italiaanse act is nu al dé favoriet voor winst op het songfestival
RTL

Het duo Blanco (18) en Mahmood (29) heeft zaterdag in Sanremo de voorselectie voor het songfestival gewonnen. Daarmee krijgen de artiesten de kans om hun land te vertegenwoordigen tijdens het liedjesfestijn in mei, dat dit jaar in Turijn wordt gehouden. De twee, die een thuiswedstrijd spelen na de winst van Måneskin vorig jaar, lijken al dé favoriet voor de winst te zijn.

"Het nummer is wereldwijd trending in verschillende hitlijsten"

Wanneer een act het festival van Sanremo wint, krijgt die enkel het aanbod om mee te doen aan het songfestival. De keus ligt vervolgens geheel bij diegene zelf. Blanco en Mahmood hoefden niet lang na te denken over hun antwoord. Zij bevestigden hun deelname direct na hun winst.

Met hun nummer 'Brividi', wat 'rillingen' betekent, brengt het duo een boodschap over liefde en het verlangen om dat in alle vrijheid te mogen beleven. En daarmee behoren ze nu al tot de favorieten, terwijl nog niet eens alle andere nummers bekend zijn.

Mahmood deed overigens al eens in zijn eentje mee. In 2019 eindigde hij als tweede achter - uiteraard - Hollands trots Duncan Laurence. Met zijn nummer 'Soldi' scoorde de Italiaanse zanger echter een grote hit.

'Presentatoren songfestival gekozen vanwege bekendheid én talenkennis'
Lees ook

'Presentatoren songfestival gekozen vanwege bekendheid én talenkennis'

Songfestivalkenner Aran Bade:

"Mahmood neemt revanche op de tweede plek die hij behaalde in Tel Aviv in 2019. Met de winst in Sanremo keert de zeer getalenteerde zanger weer terug op het songfestivalpodium en maakt hij grote kans op de winst. In het duet met Blanco maakt hij diepe indruk.

Dit is een zeer grote kanshebber voor de winst, met name omdat Mahmood de ballad mede zelf geschreven heeft. Hij laat met zijn gevoelige vocalen vooral zien hoe goed hij is als zanger. En vlak Blanco niet uit. Samen stuwen ze deze power ballad naar een hoger niveau.

Een groot pluspunt vind ik dat ze in duetvorm zingen, naar elkaar toe. Net als Ilse DeLange en Waylon dat in 2014 voortreffelijk deden. En wat houd ik van de Italiaanse taal. Ik hoop oprecht dat ze het hele nummer in het Italiaans zullen zingen. Ze hebben nog de keuze het lied te vertalen naar het Engels, maar na het zien van hun overwinningsoptreden hoop ik dat ze er niets aan veranderen. Laat dit ook een voorbeeld zijn voor onze S10, in uitvoering op het podium, die haar song binnenkort lanceert en al heeft aangegeven in het Nederlands te gaan zingen.

De grootste hints die erop wijzen dat dit nummer hoge ogen gaat gooien straks in mei zijn de cijfers. Sinds hun overwinning afgelopen weekend is hun clip in een paar dagen al bijna 13 miljoen (!) keer bekeken op YouTube. Het nummer is wereldwijd trending in verschillende hitlijsten."

Stel dat Blanco en Mahmood er met de winst vandoor gaan, zal Italië dus twee keer op rij winnen. Dat is in de geschiedenis van het liedjesfestijn zelden gebeurd. Ierland won ooit zelfs drie keer op rij, van 1992 tot 1994.

Benieuwd naar 'Brivid', het nummer van Blanco en Mahmood? Hieronder vind je de videoclip, die overigens in Nederland is opgenomen.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival