Eurovisie

Ook Polen, Slovenië, Kroatië en Noorwegen scoren act voor Songfestival

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPOok Polen, Slovenië, Kroatië en Noorwegen scoren act voor Songfestival
RTL

De lijst met deelnemers aan het Eurovisie Songfestival is weer een stuk langer geworden. Polen, Slovenië, Kroatië én Noorwegen kozen zaterdagavond min of meer tegelijkertijd hun inzendingen.

Noorwegen koos in de laatste aflevering van de zes weken durende voorselectie Melodi Grand Prix voor Subwoolfer met het liedje Give That Wolf A Banana. De keuze werd gemaakt door het Noorse publiek dat aan het begin van de avond nog uit tien acts kon kiezen. Aan de mannen van Subwoolfer nu de taak om de Noren naar de zege bij het liedjesfestijn te loodsen. Alexander Rybak was in 2019 de laatste die de overwinning naar Noorwegen wist te halen.

Thema van Eurovisie Songfestival is The Sound of Beauty
Lees ook

Thema van Eurovisie Songfestival is The Sound of Beauty

Voor Slovenië vertrekt de band LPS (Last Pizza Slice) naar Turijn. De band wist met het aanstekelijke Sloveense nummer Disko de meeste stemmen naar zich toe te trekken tijdens voorronde Evrovizijska Melodija 2022. LPS bestaat uit vier jonge muzikanten en een zanger en is in Slovenië vooralsnog het meest bekend van hun deelname aan de voorselectie van het songfestival.

Zangers Mia Dimšić reist in mei voor Kroatië af naar Italië met het nummer Guilty Pleasure. Mia sleepte zaterdag tijdens het Dora songfestival van de veertien deelnemers veruit de meeste punten in de wacht en won dus glansrijk. Mocht Mia het songfestival winnen, dan zou dat de eerste keer zijn voor Slovenië.

De half-Amerikaanse Pool Krystian Ochman won zaterdag met de powerballad River de Poolse voorronde en mag zijn land in mei vertegenwoordigen in Turijn. Krystian is geen onbekende in Polen, want hij won in 2020 de 11e editie van The Voice of Poland. De zanger is bovendien de kleinzoon van Wiesław Ochman, een beroemde Poolse tenor.

Met deze toevoegingen betekent het dat een ruime meerderheid van de 41 deelnemende landen hun songfestivalact hebben. Namens Nederland doet zangeres S10 mee, al is nog niet bekend met welk liedje. Het Eurovisie Songfestival is van 10 tot en met 14 mei.