Erfenis komt via omweg bij heel speciaal persoon terecht in De Erfgenaam
Ruben Nicolai (46) is vanaf woensdagavond weer terug met een nieuw seizoen van 'De Erfgenaam', waarin hij op zoek gaat naar erfgenamen die recht hebben op een behoorlijke erfenis. In de eerste aflevering van de tweede reeks volgt Ruben direct een indrukwekkende stamboom van John Vredevoort, die hem naar Engeland en Australië leidt.
"Het is prachtig om meer te weten te komen over mijn familiegeschiedenis"
Met een paar gegevens van twee erfgenamen gaat de presentator in deze eerste aflevering langs de stamboom van de familie. Daarin ontdekt hij allerlei indrukwekkende gebeurtenissen. Zo is een familielid om het leven gekomen toen geallieerden de trein waar hij in zat beschoten. Ook leest hij over een buitenlandse liefde. Uiteindelijk brengt zijn zoektocht hem naar Engeland en Australië.
Samen met erfgenaamonderzoeker Klaas Zondervan bekijkt Ruben iedere zaak weer opnieuw. Al snel komen ze bij de twee erfgenamen, omdat ze de namen hebben van: Mevrouw Heutink-Veldkamp en Meneer Veldkamp. Zij zijn de erfgenamen van een man die Vredevoort met zijn achternaam heet. De beste man is in 1934 geboren in Apeldoorn en in 2003 overleden in Haarlemmermeer. Het gaat hier om een bedrag van ruim vijfduizend euro, voor beide personen.
Wanneer Ruben meer onderzoek doet naar John Vredevoort, komt hij erachter dat de vader van de erflater is omgekomen bij een schietpartij in een trein in Duitsland, tijdens de oorlog. Daarbij zijn enkele tientallen mensen omgekomen, waaronder dus de vader van John Vredevoort.
Ook ontdekt hij dat de erflater geen broers of zussen had, dus moest hij op zoek naar ooms en tantes. En wat blijkt? De tante - van moeders kant - was getrouwd met een man die Veldkamp heette. De twee erfgenamen zijn twee van de vijf kinderen van deze tante. Grietje en Johannes Jantinus.
Klaas vindt ook de overlijdensakte van Grietje, de nicht van de erflater. Ze is in 2007 overleden, blijkt. In het archief en testament van Grietje staat dat het niet om kinderen gaat, maar vanwege het testament is er wel een erfgenaam.
Als Ruben verder onderzoek doet naar Johannes Jantinus, ontdekt hij dat hij naar Engeland moet. Londen, om precies te zijn. Daar blijkt dat Johannes is getrouwd met Hubertina Knooren. De twee verbleven ten tijde van het huwelijk in een hotel, dat bekend stond als een plek waar vooral Nederlanders verbleven. Daarna zijn ze geëmigreerd naar Australië, samen met hun twee kinderen: Franciscus (Frank) en Jan (John).
Met behulp van een Australische erfenisonderzoeker weet Ruben in contact te komen met John, die dan vertelt dat er nóg twee kinderen zijn: een jongere zus en broer, Dianne en Claude. Ook vertelt hij dat zijn vader is overleden in 1998. Als Ruben de naam van John Vredevoort opbrengt, heeft de man geen idee over wie hij het heeft. "Ik weet heel weinig over de familie van mijn vader", zegt hij dan. Al met al krijgen John en zijn broers en zusje allemaal ongeveer 1300 euro, als erfenis van John Vredevoort. "Het is prachtig om meer te weten te komen over mijn familiegeschiedenis."
Maar hoe zit het dan met het andere deel, dat voor Grietje bestemd was? De notaris heeft een adres gekregen van de erfgenamen van Grietje. Het is een stel dat 'helemaal niets' van Grietje was. De vrouw, Christine, heeft haar leren kennen door haar werk. "Ze was altijd heel alleen en op die manier is er iets gegroeid. Er is meer zorg voor haar ontstaan." Uiteindelijk werden Christine en Grietje heel close. "Ze noemde me zelfs weleens haar dochter als we bij een arts waren."
Ruben legt uiteindelijk uit hoe zijn zoektocht bij Christine is geëindigd. Christine is 'flabbergasted' wanneer ze hoort dat ze ruim 5100 euro krijgt, als erfenis van Grietje. "Ik zal haar weer even opzoeken, als ik haar nog kan vinden, want ik heb haar ook uitgestrooid. Het is verbazingwekkend, echt waar."
Afleveringen van De Erfgenaam gemist? Bekijk de uitzendingen hier terug.