Wat heb ik nou aan mijn Erfstok

Kijkers ondersteboven van onjuiste stamboom in De Erfgenaam

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLKijkers ondersteboven van onjuiste stamboom in De Erfgenaam
RTL

Ruben Nicolai (45) heeft wederom alles op alles gezet om een gigantische erfenis aan de juiste personen te koppelen in de nieuwste aflevering van 'De Erfgenaam', maar in de uitzending valt hij van de ene verbazing in de andere. Zeker als blijkt dat de imposante stamboom van Martha Houtkamp-van Zwietering niet helemaal kosjer blijkt te zijn.

Ruben gaat met 16.000 euro in zijn zakken op zoek naar de rechtmatige erfgenamen van Martha Houtkamp-van Zwietering. Zij overleed in 1995, het jaar waarin ze 100 zou worden. Sinds 2001 staat het geld op de rekening van de Nederlandse staat. Dat betekent dat de termijn om aanspraak te maken op haar erfenis bijna is verstreken. Met gezwinde spoed gaat Ruben dus van start.

Kijkers smullen van mysterieuze zaak in De Erfgenaam
Lees ook

Kijkers smullen van mysterieuze zaak in De Erfgenaam

Op het eerste gezicht lijkt het een makkelijke zaak. Mevrouw Houtkamp-van Zwietering liet in haar testament opnemen dat de helft van het geld naar haar broers en zussen gaat én de andere helft naar de broers en zussen van haar man. Er komt echter een kink in de kabel wanneer Martha's vaste vrijwilligster, die ook de begrafenis heeft geregeld, vertelt dat er helemaal geen familieleden bekend zijn. Ook bij haar uitvaart ontbrak ieder spoor van hen.

Toch blijken ze wel degelijk te bestaan, en nog meer dan verwacht. Als Ruben een nog levende erfgename weet te vinden, vertelt ze hem hoe het echt zit met de stamboom. Truus Houtkamp is een nicht van Martha. Zij is de dochter van Frits Houtkamp, maar die naam komt nergens op de stamboom voor. Truus legt uit dat Wilhelmus Houtkamp geen acht, maar negen broers en zussen heeft. De online stambomen blijken dus helemaal niet te kloppen.

Ook aan de kant van Martha missen er een paar namen. Ruben vertelt namelijk dat hij zeven broers en zussen heeft gevonden, maar een erfenisonderzoeker speurde er elf op. Doordat de online stambomen niet volledig zijn, blijken er in totaal een stuk meer neven en nichten te zijn recht hebben op een deel van de erfenis. Zo heeft Truus alleen al elf broers en zussen, dus erfgenamen aan de kant van Wilhelmus. Daarnaast weet ze te vertellen dat een andere oom ook negen kinderen heeft gekregen.

Uiteindelijk weet Ruben een heel café, dat vroeger tot de familie behoorde, te vullen met erfgenamen. Dat betekent dus ook dat alle rechthebbenden het geld moeten verdelen. Daarom krijgen alle erfgenamen aan de kant van Wilhelmus, de man van Martha, ruim 90 euro uitgekeerd. Anneke van Zwietering, de vrouw van Martha's neef, krijgt echter een stuk meer: ruim 300 euro. Dat is zo omdat er aan de kant van Martha een stuk minder nog levende erfgenamen zijn.

De Erfgenaam is elke week om 21.30 uur te zien op RTL 4 en te zien bij Videoland. 

Ruben Nicolai sprak onlangs met RTL Boulevard over dit succesvolle programma, dat zie je hieronder.

Lees meer over
Ruben Nicolai