Erfgenaam kennis te maken

Kijkers smullen van mysterieuze zaak in De Erfgenaam

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLKijkers smullen van mysterieuze zaak in De Erfgenaam
RTL

Ruben Nicolai (45) heeft weer alles op alles gezet om een erfenis bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Dit keer betreft het een bedrag van ruim 19.000 euro dat is nagelaten door meneer Wilhelm Max Hillebrand. Echter is zijn leven in mysterie gehuld en vliegt Ruben van hot naar her.

"In de militieregisters staat een vermelding van zijn naam"

Ruben krijgt om te beginnen de achtergrondinformatie van Wilhelm Max Hillebrand. Hij werd in 1907 geboren in Hamburg en overleed op 28 mei 1992 in Den Haag. In totaal laat hij 19.403,56 euro na en aan Ruben de nobele taak om de rechtmatige eigenaar te vinden.  Hoewel Hillebrand in 1992 in Den Haag is overleden, begint de zoektocht in Amsterdam. "In de militieregisters van Amsterdam staat een vermelding van zijn naam", vertelt Klaas, een erfenisonderzoeker. Dat betekent volgens Klaas dat Wilhelm dienstplichtig is geweest in onze hoofdstad.

Ruben Nicolai zorgt voor tranen van geluk in De Erfgenaam
Lees ook

Ruben Nicolai zorgt voor tranen van geluk in De Erfgenaam

Dankzij een bezoekje aan het stadsarchief van Amsterdam komen Ruben en Klaas meer te weten over de afkomst en het leven van Wilhelm. Maar om iets verder te komen, zullen ze een duik moeten nemen in het bevolkingsregister. Hierdoor komen ze erachter dat Wilhelm ongetrouwd is gebleven en geen kinderen heeft gehad.

Als ze vervolgens verder graven en zoeken naar diens vader, krijgt het verhaal een bijzondere wending. Ze vinden twee mensen met de naam Jan Cornelis Hillebrand, maar dan blijkt dat een daarvan in 1906 is geboren. Dus ze hebben niet zijn vader, maar de broer van Wilhelm Max gevonden. Hoewel ze hopen dat hij wel kinderen heeft nagelaten, komen Ruben en Klaas hier ook bedrogen uit.

De focus wordt vervolgens verlegd naar eventuele neven of nichten. Uiteindelijk blijkt dat Wilhelm aan vaders kant een hele rits ooms en tantes heeft gehad. De erfenis van ruim 19.000 euro moet echter wel verdeeld worden tussen nageslachten van moederskant en vaderskant. Beiden hebben recht op 50 procent van de erfenis.

Om de ooms en tantes en de nog levende erfgenamen op te sporen, vertrekt Ruben naar Hamburg om daar in de archieven te speuren naar de moeder van Wilhelm Max Hillebrand. Ook wil Ruben meer te weten zien te komen over Wilhelm zelf en onderzoeken hoe zijn leven er precies heeft uitgezien. Maar dat lijkt een moeilijke opgave, want in totaal is Wilhelm maar liefst 38 keer verhuist binnen Den Haag, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Bij het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie) wordt duidelijk dat de alleenstaande Wilhelm hoogstwaarschijnlijk van pension naar pension hopte om zo zelf niet te hoeven koken. 

Uiteindelijk vindt Ruben, na een tip van Klaas, een achterneef, genaamd Jan Cornelis Tiest. Rubens zoektocht eindigt vervolgens in Heerhugowaard waar de nabestaanden van Jan Cornelis wonen. Zijn vrouw en twee dochters weten verschillende verhalen over hun vader te vertellen. Hoewel de originele erfenis ruim 19.000 euro was, blijft hier niet veel van over. Door de vele neven en nichten krijgt mevrouw Tiest ruim 900 euro en daar is ze meer dan blij mee. Ook de kijkers raakten niet uitgepraat over deze helse zoektocht.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Erfgenaam is elke dinsdagavond om 21:25 uur te zien op RTL 4 en bij Videoland. Ruben Nicolai vertelde onlangs alles over de speurtochten die nodig zijn voor dit programma. Dat zie je hieronder.

Lees meer over
Ruben Nicolai