Ruben is zó dicht bij De Erfgenaam: 'Maar mag haar niet spreken'
Al zeven jaar staat er een erfenis van iets meer dan 10.000 euro, nagelaten door de in 1999 overleden Herman van Eyk, op de rekening van de overheid. In 'De Erfgenaam' onderzoekt Ruben Nicolai (46) wie er recht heeft op deze erfenis. Na een lange zoektocht weet Ruben waar hij moet zijn, maar mag hij de erfgenaam niet spreken.
"Een bezoek zou haar leven nog traumatischer maken"
Allereerst hebben Ruben en erfgenaamonderzoeker Klaas Zondervan de naam van de erfgenaam: I. Wirth-Roeper-Bosch. "Het is een moeilijk te vinden erfgenaam, anders was het al geclaimed", aldus Klaas. Het enige aanknopingspunt: De Hartenberg. Een instelling voor verstandelijk beperkten waar erflater Herman van Eyk heeft gewoond. Dat levert in eerste instantie niet veel op. Ondertussen ontdekt Klaas dat de moeder van Herman de achternaam Wirth heeft. "Dan kom je in de buurt van de achternaam die we zoeken."
Daarna gaat Ruben naar het ouderlijk huis van de erflater. En hij heeft geluk, want de huidige bewoonster kent de familie Van Eyk nog. Zij weet te vertellen dat Herman twee broers had en dat twee van de drie jongens een geestelijke beperking hadden. Ook komt Ruben te weten dat Herman en zijn broers apothekerszonen waren. "Zij woonden boven een apotheek, speelden daar. Ongelofelijk."
Dan krijgt Ruben toch weer een telefoontje van de instelling waar Herman zijn laatste jaren doorbracht. De medewerkster vertelt hem dat zijn broers geen kinderen hebben gekregen en dat er verder ook niet veel familierelaties of mensen naar Herman omkeken. "Het was een markante man die het leuk vond om er goed uit te zien. Hij hield van een roze overhemd en een hoedje. Hij wilde er altijd verzorgd uitzien. Overigens praatte hij vrijwel nooit."
In het stadsarchief van Breda komt Ruben erachter dat Hermans oma de achternaam Roeper-Bosch had. Ook leert hij dat Hermans moeder nog een zus en twee broers had. "Mijn vermoeden is dat één van hen een kind heeft gekregen dat I. Wirth-Roeper-Bosch heet. En dat dat de erfgenaam is." Toch blijf het Ruben onduidelijk waar de gecombineerde achternaam vandaan komt.
Dan doet Ruben een bijzondere vondst. Hij ontdekt dat de oom van Herman, die Hermann Felix heet, vanaf 1945 de naam Wirth-Roeper-Bosch heeft aangenomen. Vervolgens spreekt Ruben af met een man die een boek heeft geschreven over Hermann Felix. De auteur vertelt Ruben dat Hermann Felix een begenadigd spreker was, die terug wilde naar het 'oude Arische' tijdperk. Waar Ruben van schrikt, is dat Hermann Felix mede-grondlegger zou zijn geweest van het Derde Rijk, ook wel nazi-Duitsland. "Hij sloot zich aan bij de NSDAP, maar zegde zijn lidmaatschap later op.
Vervolgens blijkt dat Hermann Felix samenwerkte met de leider van de SS, Heinrich Himmler. Hij behoorde tot de hoofdverantwoordelijkheden van de Holocaust, oftewel het uitmoorden van zes miljoen joden. Na een paar jaar werd hij door Himmler op een zijspoor gezet en werd Hermann Felix minder invloedrijk.
Maar goed, Ruben wil natuurlijk weten wie I. Wirth-Roeper-Bosch is. Dat blijkt Ilge te zijn, het vierde kind van Hermann, die boeken heeft geschreven over tuinarchitectuur. Ze werd geboren in 1929 en blijkt nog te leven in Zweden. Dan blijkt dat de inmiddels 92-jarige Ilge zich al tien jaar afzondert van de maatschappij. Ze leeft zonder telefoon, zonder contact met anderen en laat geen onbekenden binnen. Voor Ruben is het onmogelijk om haar te spreken. "Een bezoek zou haar leven nog traumatischer maken."
De presentator vindt het begrijpelijk, maar ook frustrerend, dat hij Ilge niet mag spreken. "Ik ben vlakbij. Ik weet wie het is. En ik mag haar niet spreken." De erfenis is via de zorginstelling waar Ilge woont bij haar terechtgekomen."
De Erfgenaam is elke woensdag te zien om 20.29 uur op RTL 4. Een aflevering van De Erfgenaam gemist? Kijk 'm hier terug, of bij Videoland.