OORLOG IN OEKRAÏNE

Oekraïense songfestivalwinnares Jamala gevlucht naar Turkije

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPOekraïense songfestivalwinnares Jamala gevlucht naar Turkije
RTL

Jamala (38), de zangeres die in 2016 het Eurovisie Songfestival won namens Oekraïne, heeft haar land veilig kunnen verlaten. Ze is met haar kinderen in Turkije beland, vertelt ze in gesprek met de Israëlische omroep KAN.

"Ik zag dat er lijsten of geruchten waren dat ik een mogelijk doelwit zou zijn"

Jamala besloot donderdag, toen de Russische invasie in Oekraïne begon, op de vlucht te slaan nadat ze explosies vlak bij haar huis hoorde. Ze reisde via het westen van Oekraïne het land uit en liet haar man en vader achter. Of ze zich nu veilig voelt, weet Jamala nog niet. "Misschien. Ik zag dat er lijsten of geruchten waren dat ik een mogelijk doelwit zou zijn."

Russen halen uit naar songfestival-winnares Jamala
Lees ook

Russen halen uit naar songfestival-winnares Jamala

De zangeres is wel blij dat de European Broadcasting Union (EBU) heeft besloten dat Rusland niet meer welkom is op het Eurovisie Songfestival. "Ik denk dat het de juiste beslissing is. Over het algemeen is elk protest goed. In dit geval is het songfestival een grote internationale wedstrijd en uitsluiting zal zeker iets betekenen. Ik ben Eurovisie dankbaar voor deze beslissing."

In 2016 zorgde Jamala onbedoeld voor spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Ze won destijds met een lied dat ging over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren in 1944 door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin.

Lees meer over
EurovisiesongfestivalOorlog in OekraïneOekraïneRusland