verdrietig

Willibrord Frequin: 'Mijn lichaam is op en wil niet meer'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPWillibrord Frequin: 'Mijn lichaam is op en wil niet meer'
RTL

Het einde is naar eigen zeggen in zicht voor Willibrord Frequin, maar dat weerhoudt de journalist er niet van om 'nog een beetje te genieten' van zijn leven. In gesprek met 'De Telegraaf' vertelt de 80-jarige Frequin, die lijdt aan een agressieve vorm van de ziekte van Parkinson, hoe hij zijn dagen tegenwoordig vult.

"Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten"

"Het gaat niet best. Eigenlijk is het gewoon klote. Mijn lichaam is op en wil niet meer", zegt Willibrord in gesprek met de krant. Het einde van zijn leven is volgens hem in zicht. "Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten."

Willibrord stelt euthanasie telkens uit: 'Ik wil nog niet dood'
Lees ook

Willibrord stelt euthanasie telkens uit: 'Ik wil nog niet dood'

De programmamaker kan nauwelijks nog lopen en is na iedere inspanning doodmoe. Hij slaapt daarom overdag veel 'om weer bij te tanken'. Zijn vrouw Gesina Lodewijkxs, met wie hij twaalf jaar samen is, verzorgt hem.

"Deze vorm van Parkinson kun je vergelijken met ALS. Alle lichaamsfuncties stoppen er op een gegeven moment mee", zegt zij. "Bovendien heeft Willibord met de nodige hartproblemen te maken gehad. Hij is daardoor behoorlijk fragiel."

Ondanks zijn ziekte probeert Willibord nog wel het beste ervan te maken. Zo ging hij onlangs naar een voorstelling van zijn goede vriend Barrie Stevens, die heel blij was dat zijn Beter Laat Dan Nooit-reismaatje nog naar hem kwam kijken.

Komende zomer had Willibord nog graag naar een concert van André Rieu op Het Vrijthof in Maastricht gewild. "Maar dat is onmogelijk", stelt hij. "Ik kan me niet meer in de menigte voortbewegen en urenlang op een stoeltje zitten. Dan kijk ik wel op televisie naar zijn voorstellingen."

Lees meer over
Willibrord FrequinALSParkinson