Oh Why

Ed Sheeran luidt noodklok: 'Plagiaatzaken schadelijk voor popindsutrie'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEd Sheeran luidt noodklok: 'Plagiaatzaken schadelijk voor popindsutrie'
RTL

Ed Sheeran (31) is blij met de vrijspraak in de plagiaatzaak die tegen hem is aangespannen, maar de zanger vindt het ook 'schadelijk voor de popindustrie' dat dit soort zaken steeds vaker voorkomen. In een video op Twitter roept de 31-jarige zanger op om iets meer begrip voor elkaar op te brengen.

"We zijn overduidelijk blij met de uitkomst, maar ik heb het idee dat dit soort zaken te vaak voorkomen tegenwoordig"

Singer-songwriter Sami Chokri beschuldigde de Britse zanger van het 'lenen' van stukjes uit zijn nummer 'Oh Why' voor zijn wereldhit 'Shape of You'. Woensdag werd Sheeran vrijgesproken. De rechter concludeerde dat Sheeran 'noch opzettelijk noch onbewust' een zin uit 'Oh Why' heeft gekopieerd tijdens het schrijven van 'Shape of You'.

Ed Sheeran vrijgesproken in 'traumatiserende' plagiaatzaak Shape of You
Lees ook

Ed Sheeran vrijgesproken in 'traumatiserende' plagiaatzaak Shape of You

"We zijn overduidelijk blij met de uitkomst, maar ik heb het idee dat dit soort zaken te vaak voorkomen tegenwoordig", zegt de zanger in een video. "We creëren hiermee een cultuur waarin schikken goedkoper is dan naar de rechter gaan. Het is echt schadelijk voor de popindustrie." Recentelijk werd ook zangeres Dua Lipa in korte tijd twee keer aangeklaagd voor plagiaat. In beide gevallen ging het om haar wereldhit Levitating.

De zanger zegt dat er maar "een beperkt aantal noten en heel weinig akkoorden" te gebruiken zijn in de popmuziek en dat liedjes soms eenmaal een beetje op elkaar lijken. "Ik wil niks wegnemen van alle pijn en het verdriet bij beide partijen", sluit de zanger zijn video af. "Maar ik ben geen bedrijf. Ik ben een mens, een vader, een man, een zoon. Rechtszaken zijn geen fijne ervaring. Hopelijk kunnen we nu terug naar het schrijven van liedjes, in plaats van bezig zijn met bewijzen dat we ze zelf kunnen schrijven."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Ed Sheeran