ambassadeur van de misselijkheid

Donnie bang om te moeten overgeven in 5 mei-helikopter

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDonnie bang om te moeten overgeven in 5 mei-helikopter
RTL

Rapper Donnie (27) vindt het erg spannend om met de helikopter langs de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland te vliegen. Dat vertelde de artiest donderdagochtend op vliegveld Gilze-Rijen vlak voor hij met de andere Ambassadeurs van de Vrijheid aan de tournee begon.

"En ik heb gelukkig wat extra zakjes gekregen voor als ik moet overgeven"

"Ik heb er superveel zin in, maar ik ben ook zenuwachtig voor het vliegen", zegt de rapper. Sinds woensdagavond voelt hij zelfs extra veel spanning. "Ik heb amper geslapen", bekent hij.

Rapper Donnie heeft in AFAS Live 'grootste concert' gegeven
Lees ook

Rapper Donnie heeft in AFAS Live 'grootste concert' gegeven

Een tactiek om nog gauw van de ergste zenuwen af te komen, heeft hij niet. "Ik ga het op me af laten komen. Ik hoop dat als ik eenmaal zit het heel makkelijk is. En ik heb gelukkig wat extra zakjes gekregen voor als ik moet overgeven. Dat is heel lief, al hoop ik niet dat het gaat gebeuren!", lacht Donnie.

Voor de optredens die Donnie moet geven op de Bevrijdingsfestivals in Brabant, Gelderland, Groningen en Overijssel komt een beetje extra spanning overigens goed van pas, zegt de artiest. "Ik ben voor optredens sowieso altijd wel zenuwachtig, dus een beetje extra adrenaline is niet erg!"

Vliegangst

Dat hij per helikopter naar de Bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Den Haag en Utrecht mag vliegen, was voor Fresku geen reden om ja te zeggen tegen een rol als Ambassadeur van de Vrijheid. "Verre van", zegt de met vliegangst kampende artiest zelfs. Toch deed hij het, omdat het op deze manier verkondigen van het vrije woord voor hem veel belangrijker is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Fresku© ANP
Fresku

"Voor mij is vrijheid een van de meest heilige woorden, misschien wel hét heiligste woord", zegt Fresku vlak voor hij donderdagochtend op vliegbasis Gilze-Rijen in een van de legerhelikopters stapt om naar het eerste festival van de dag te gaan. "Hiphop is een genre waar je heel veel informatie in kwijt kan. Ik voel me als rapper dan ook het gezicht van het vrije woord. Ik vind het ambassadeurschap een mooi iets. We doen iets belangrijks vandaag."

Vlak voor hij aan boord van zijn helikopter ging, kreeg Fresku net als de andere ambassadeurs Donnie, Suzan & Freek en Duncan Laurence, een veiligheidsbriefing. "Het was heel gedetailleerd en natuurlijk vooral gericht op wat je moet doen als het misgaat. Ik heb het allemaal gehoord, maar ik negeer het maar een beetje. Ik denk dat deze dag naderhand een hele leuke herinnering gaat worden", lacht de rapper.

Over het effect van zijn vliegangst op de optredens in de grote steden, is Fresku nog niet helemaal zeker. "We hebben sowieso weinig opgetreden de afgelopen tijd dus het neemt daardoor ook al veel spanning met zich mee. Maar ik weet uit ervaring dat dit de momenten zijn waar je dankbaar voor bent. Ik weet dat die dankbaarheid ergens zit, maar hij is nu nog verstopt onder een laagje angst. Maar het komt goed. Op het podium straks barst het los!"

Lees meer over
MaradonnieFreskuBevrijdingsdag