kroon op het werk

Wie is wie: de koninklijke troonopvolgers van Europa op een rij

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP/Steen BrogaardWie is wie: de koninklijke troonopvolgers van Europa op een rij
RTL

Nu zijn het nog hun ouders die staatsbezoeken afleggen en lintjes doorknippen, maar net als onze 18-jarige Amalia kent Europa meer jonge royals die klaargestoomd worden om op een dag het stokje als vorst(in) over te nemen. Hieronder de collega's van onze kroonprinses op een rij.

© ANP

Prinses Elisabeth van België

Met haar 20 jaar is Elisabeth twee jaar ouder dan Amalia, maar ze hebben één ding gemeen: wanneer de tijd rijp is, worden ze koningin van hun land. Er is wel een verschil in hun opvoeding. "Willem-Alexander en Máxima leggen nét iets meer de nadruk op 'jezelf zijn' en ongedwongenheid. Vergeet niet dat Mathilde ook een vrij formele adellijke opvoeding gekregen heeft. Elisabeth mag dan af en toe een beetje stijfjes ogen, ze is tenminste niet arrogant, wat bij Amalia wel een probleem dreigt te worden", zegt een bron die beide families kent. 

De opvoeding van Elisabeth is wat stijver dan bij de Oranjes thuis, zo schrijft Thierry Debels in het boek De jonge royals van België. In tegenstelling tot de kille opvoeding van koning Filip pakt hij het samen met Mathilde liefdevoller aan. Desondanks dient Elisabeth zich, net zoals haar broers en zus, te gedragen. Maar van een heel ongewone opvoeding is geen sprake. 

Wat betreft scholing doet Elisabeth niet onder voor andere prominenten die in Europa opgroeien en een welvarende toekomst tegemoet gaan. Elisabeth zat op de United World College Atlantic in Wales - de school waar Alexia nu naartoe gaat - en ging daarna een jaar naar de Koninklijke Militaire school. Vorig jaar maakte ze bekend geschiedenis en politiek te gaan studeren in Oxford.

Haar leven ziet er op dit moment nog niet heel anders uit dan voor haar 18e verjaardag. Ze heeft nog geen officieel programma als troonopvolger, geen eigen raadgevers en geen eigen bureaus op het paleis. Wel wordt ze heel af en toe voor het oog van de camera betrokken bij het koningschap tijdens officiële momenten, maar daar is altijd één van haar ouders bij. Haar ouders willen dat ze zo lang mogelijk een normaal leven leidt en dus nog niet alleen naar plechtigheden gaat.

© ANP

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen

Vlak na Amalia viert prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen haar achttiende verjaardag. De dochter van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit van Noorwegen staat eenzelfde toekomst te wachten. Ingrid zit in haar laatste jaar van de middelbare school in Oslo en zou een doodgewoon bijbaantje hebben, maar doet wel af en toe al wat koninklijke klussen tussendoor. Nadat ze geslaagd is gaat de prinses vermoedelijk in het buitenland studeren. 

De geruchten gaan dat prinses Ingrid Alexandra al een prins aan de haak heeft geslagen, maar een woordvoerder van het Noorse koningshuis weigert daar uitspraken over te doen. De man in kwestie is naar verluidt vier jaar ouder dan de prinses en gaf acte de présence bij het galadiner ter ere van haar achttiende verjaardag. Daar waren ook andere koninklijke families aanwezig, waaronder Willem-Alexander, Máxima en Amalia.

Ingrid Alexandra bereidt zich, net als Amalia, af en toe al voor op haar toekomst als koningin. Zo mocht ze vorig jaar een dagje meelopen met het leger. Omdat de zittende koning of koningin in Noorwegen ook formeel de opperbevelhebber is van de strijdkrachten, is een klein beetje training natuurlijk mooi meegenomen. Vooralsnog kan de prinses zoveel mogelijk van haar jonge jaren genieten. Haar opa Harald zit nog steeds op de troon en haar publieke rol zal pas belangrijker worden als haar vader het stokje overneemt.

© Steen Brogaard

Prins Christian van Denemarken

Met zijn 16 jaar wordt prins Christian van Denemarken al een stoere bink. Toch duurt het nog even voordat hij de troon bestijgt. Het is nog altijd zijn oma, koningin Margrethe, die deze plek warm houdt. En daarna is Christians vader, kroonprins Frederik, nog aan de beurt. Daardoor kan de prins zich voorlopig richten op normale dingen, zoals school, vrienden en andere puberzaken.

In tegenstelling tot andere prinsen en prinsessen gaat Christian 'gewoon' in Denemarken naar school. Maar ja, dat juist zijn kostschool, het elitaire Herlufsholm op zo'n 100 kilometer vanaf het paleis, onder vuur ligt, is vast iets waar de royals niet erg gelukkig mee zijn. In een uitgezonden documentaire komen misstanden zoals de vermeende pestcultuur, mishandelingen en misbruik onder de leerlingen aan bod. Een reactie van Frederik en Mary kan niet uitblijven.

'Het is hartverscheurend om te horen dat er systematisch gepest werd, en om te horen over de cultuur van misbruik en geweld waar velen deel van hebben uitgemaakt. Dat is volledig onacceptabel. Als ouders verwachten we dat de school een cultuur schept waar iedereen veilig is en zich deel van de gemeenschap voelt, en we zullen komende tijd de veranderingen die zo duidelijk nodig zijn op de voet volgen', schrijven ze onder andere in een statement. 

Prins Christian zou zelf niks met de misstanden te maken hebben. Het is wel de vraag of prinses Isabella nog steeds van plan is om net als haar broer naar deze kostschool te gaan. 

© ANP

Prinses Leonor van Spanje

Alle hoop is gevestigd op prinses Leonor om het Spaanse koningshuis uit het slop te trekken. Na de openbaringen rondom de oud-schandaalkoning Juan Carlos is de wederopbouw van het imago van de koninklijke familie begonnen. De reputatieschade is immens. Zelfs koning Felipe, die al afstand heeft genomen van zijn vader en diens fouten, lijkt het tij niet te kunnen keren. Misschien dat het de charmante Leonor wel lukt. Ze is uiterst intelligent, spreekt meerdere talen en is het studiegenootje van prinses Alexia op het Atlantic College in Wales, de prominente kostschool die je toegang geeft tot praktisch iedere vooraanstaande universiteit ter wereld.

In tegenstelling tot Amalia wordt Leonor al op vroege leeftijd publiekelijk klaargestoomd voor haar rol als koningin. En welja, waarschijnlijk ook als PR-middel ingezet. Op haar dertiende gaf ze al een indrukwekkende speech in het Spaans, Catalaans, Engels en Arabisch. Leonor is nog niet eens meerderjarig of ze heeft al verschillende solo-optredens erop zitten. Het leven van de Spaanse prinses zit er dus anders uit dan die van haar Europese 'collega's', maar als iemand het imago van het Spaanse koningshuis in de toekomst kan opvijzelen, dan is Leonor het wel.

© ANP

Prinses Estelle van Zweden

Als 10-jarige hoeft prinses Estelle, dochter van kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden, zich nog niet te bekommeren om het aanstaande koningsschap. Door haar moeder wordt ze al vanaf jonge leeftijd meegenomen op werkbezoekjes, zodat Estelle langzaam kan wennen aan de taken die bij de royal agenda horen. Tijdens die uitjes verveelt de prinses zich overigens niet: tijdens het bezoek aan Naturum Tåkern, een natuurreservaat dat ze zelf opende, heeft Estelle een glimlach van oor tot oor. Geef haar een microfoon en een ijsproeverij en de prinses is gelukkig. Als dit geen sprankelende koningin wordt, dan weten we het ook niet meer. 

Prins George© Instagram @dukeandduchessofcambridge
Prins George

Prins George

Als derde in lijn voor de troonopvolging duurt het nog even voordat prins George een kroon op zijn hoofd zet. Desalniettemin zijn de ogen en camera's niet alleen gericht op zijn opa Charles en zijn vader William, maar ook op hemzelf. Iedere stap die de toekomstige vorst zet, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Van het eerste kiekje vlak na de geboorte tot de eerste dag op school: de ganse natie kijkt mee. Bij bijzondere gelegenheden laat George aan de hand van zijn vader of moeder zijn gezicht zien, maar dat neemt niet weg dat een 'normale' opvoeding hoog in het vaandel staat bij de Cambridges.

George gaat naar een openbare, hetzij peperdure, school, en proeft alleen bij hoge uitzondering van het leven als werkende royal. Kate is een 'hands-on moeder' die haar kroost zoveel mogelijk uit de schijnwerpers probeert te houden. Ook William is erg beschermend: laatst schold hij nog een fotograaf uit tijdens een fietstochtje met het gezin, omdat de man in kwestie hun privacy niet respecteerde en te dichtbij kwam.

Het kan niet anders dan dat George een roerige toekomst tegemoet gaat waar hij dagelijks het (lijdend) onderwerp van gesprek is in de soms nogal wrede (Britse) media. Zo is de kleine man dol op ballet, waarvoor hij een paar jaar geleden belachelijk werd gemaakt door een Amerikaanse presentatrice. Hopelijk weet hij zich met de juiste voorbereiding en steun van zijn ouders en het hof zijn hoofd op latere leeftijd hoog te houden.

© ANP

Prins Jacques

De Monegasken moesten er 52 jaar op wachten, maar toen was het eindelijk zover: prins Albert werd vader van een tweeling die dit keer geen buitenechtelijke kinderen waren. Ondanks dat prinses Gabriella ouder is dan haar broer, bestijgt prins Jacques vanwege (behoorlijk ouderwetse) regelgeving op den duur de troon. Hij is de eerste in de lijn voor de troonopvolging, want tja, mannen gaan nu eenmaal voor in Monaco.

De kleintjes van Albert en Charlene groeien in eerste instantie voornamelijk buiten de flitsende camera's op. Maar sinds de gezondheidsproblemen van hun moeder vorig jaar worden ze steeds meer aan de arm van hun vader gezien. Zo kan Jacques, nog maar 7 jaar, alvast proeven van het leven dat hem te wachten staat. Iets wat Albert erg belangrijk vindt. Hij is immers op dezelfde manier opgevoed door zijn ouders. "Onze ouders namen ons al heel jong mee op officiële reizen, maar zo voelde het voor ons helemaal niet. Onze ouders deden hun taken en brachten hun vrije tijd met ons door", vertelt hij aan People.

Prins Jacques laat het maar een beetje op zich afkomen. Zo reikt hij een tikkeltje verlegen de eerste prijs uit bij de Grand Prix van Monaco en kijkt hij op menig kiekje schuchter. Tijd om te wennen aan de draaiende camera's is er nog genoeg, maar vooralsnog lijkt Jacques er niet dol op.