Marc-Marie Huijbregts: 'Gert Verhulst kan kritiek na n-woord wel aan'
Gert Verhulst (54) weet met zijn gloednieuwe programma 'De tafel van vier' meteen de nieuwskoppen te halen. De reden hierachter is alleen niet best voor de presentator: nadat hij in zijn show meerdere keren het n-woord laat vallen, gaat hij diep door het stof. Volgens Marc-Marie Huijbregts (57), die afgelopen week in de talkshow te zien is, kan Gert de kritiek best aan.
Het Belgische programma bespreekt in de eerste aflevering het onderwerp 'woke zijn'. Dit loopt echter flink uit de hand wanneer zowel Gert als zijn tafelgasten het n-woord gebruiken. Marc-Marie schuift in de tweede aflevering aan en besluit Gert hierop aan te spreken. "Dat jij geen problemen hebt met een woord, betekent niet dat dat voor andere mensen niet zo is. Jij bent een witte heteroman. Daar hebben we eigenlijk geen boodschap aan, dat jij het allemaal moeilijk vindt", vindt Marc-Marie.
In de podcast Marc-Marie & Aaf Vinden Iets brengt hij de gebeurtenis weer ter sprake. Zo vindt Marc-Marie dat Gert best goed omgaat met alle ophef. "Hij snapt mij en kan er wel tegen als ik dingen zeg als: je moet in therapie en zo. Hij probeert om een soort open geest te houden en iets meer met de tijd mee te gaan. En in ieder geval na te blijven denken over de veranderingen in de wereld." Om die reden kan hij Gert ergens ook wel waarderen: "Dat vind ik ook wel leuk aan hem. Dat hij er tegen kan en dat hij het ook apprecieert."
Ook stipt Marc-Marie opnieuw het onderwerp over de 'witte heteroman' aan in zijn podcast. "Ze maken ervan alsof ik vind dat witte heteromannen nergens iets over mogen zeggen. Die tsunami is niet tegen te houden, want witte heteromannen vinden overal iets van."
Na alle ophef besluit een redacteur van het programma, Elias Van Dingenen, na zijn eerste werkdag al op te stappen. 'Ik moest met lede ogen aanschouwen hoe mijn baas op mijn eerste werkdag tijdens de live-uitzending het n-woord een dertigtal keer liet vallen', schrijft hij donderdag in een open brief aan de Belgische krant De Morgen. 'Ik vond het beschamend en onwezenlijk, zittend voor het grote scherm net buiten de debatstudio. Hoe wereldvreemd kun je zijn?' Wat de redacteur vooral dwarszit, is dat Gert na deze veelbesproken uitzending niet komt opdagen bij de redactievergadering. 'Ik had voor mezelf bepaald dat als mijnheer Verhulst aanwezig was op de redactievergadering ik hem een aantal vragen ging stellen. Kennelijk vond hij het niet noodzakelijk om aanwezig te zijn bij de nabespreking van de tumultueuze eerste aflevering. Dus ik nam ontslag.'