Ondernemende zussen Vedder na ruzie toch zelfstandig verder
Na een vervelende ruzie hebben Anne en Esther Vedder van de online juwelier Vedder & Vedder toch hun zakenpartner kunnen uitkopen. De investeerder, die ooit voor een prikkie instapte, is tevreden met de prijs die hij voor zijn aandelen kreeg. "Het was een goeie investering."
De tweelingzussen Anne en Esther (33) begonnen in 2016 hun webwinkel Vedder & Vedder, waarmee zij juwelen met een persoonlijk element verkopen. Toenmalig familievriend en Renault-dealer Marco van Ramshorst (51) investeerde destijds 10.000 euro, in ruil voor 10 procent van de aandelen.
Succes
Na een moeilijke start nam Vedder & Vedder afgelopen jaren opeens een vlucht. De juwelier werd aangeprezen door Bekende Nederlanders als Sylvie Meis en Chantal Janzen, en de ondernemende zussen kregen een eigen docuserie op Videoland. De omzet van het bedrijf steeg naar 7,5 miljoen euro in 2020.
Toen de zaken zo lekker liepen, wilden de zussen van hun minderheidsaandeelhouder af. "Het is heel normaal om op eigen benen te staan. Wíj zijn Vedder & Vedder, dus dat is heel belangrijk", zei Esther Vedder daar afgelopen voorjaar over in een podcast-interview.
De zussen boden Van Ramshorst 175.000 euro voor zijn aandelen. Maar hij wilde minstens 650.000 euro.
Rechtszaak
Het conflict leidde er uiteindelijk toe dat Van Ramshorst naar de rechter stapte, om te voorkomen dat de zussen hem via een trucje toch op een zijspoor zouden zetten. Die zaak verloor hij eind vorig jaar.
In een interview in de weekendbijlage van het Financieele Dagblad van vorige week zeggen de zussen dat zij onlangs toch hun minderheidsaandeelhouder hebben uitgekocht. "Sinds deze zomer zijn we weer volledig eigenaar van Vedder & Vedder", aldus Esther.
Moeilijke periode
Anne omschrijft het conflict daarin als een van de 'moeilijkere periodes die ook bij ondernemen horen'. "De weg daarnaartoe was niet altijd makkelijk, het kwam tot een rechtszaak. Dan heb je soms best even een down-momentje. Gelukkig zitten we nooit tegelijk in de put, de een kan de ander er altijd weer uittrekken."
Esther Vedder was vandaag nog niet bereikbaar voor een commentaar. Van Ramshorst zegt gelukkig te zijn met de afloop van de zaak. "Dit gaf natuurlijk toch spanningen. En van slepende rechtszaken worden uiteindelijk alleen maar de advocaten blij."
Goeie investering
Om tot een akkoord te komen, hebben beide partijen volgens de investeerder wat water bij de wijn moeten doen. "Wij zijn uiteindelijk met elkaar om de tafel gaan zitten. Ik werd begeleid door een adviseur, en zij door een accountant. Daar was een klik. Dan is het een kwestie van geven en nemen over en weer. Zo zijn we er toch tot volle tevredenheid uitgekomen."
Hoeveel Van Ramshorst uiteindelijk voor zijn aandelen kreeg, wil hij niet zeggen. "Over de prijs mag ik niets zeggen. Dat hebben wij zo afgesproken. Maar het was achteraf een goeie investering."