Oplichters Aangepakt

Kees van der Spek ontmaskert Braziliaanse Tinder Swindler

Door RTL Boulevard··Aangepast:
RTL

Het zou zomaar het plot van een nieuwe Netflix-film kunnen zijn: je verrast de liefde van je leven, maar komt tot de ontdekking dat je aanstaande vrouw met jouw geld een dubbelleven leidt. Het overkomt Martin uit Apeldoorn. Kees van der Spek (58) helpt hem in een nieuwe aflevering van 'Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt' haar te confronteren met haar daden.

"Ik was altijd bang dat niemand mij geloofde"

Martin groeit op in armoede en laat als twintiger zijn leven in Polen achter zich om een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Martin werkt zich omhoog en heeft inmiddels twee succesvolle bedrijven. Alleen een leuke vrouw ontbreekt nog in het plaatje, maar die ontmoet hij in 2019 via een vriend op Facebook.

De liefde spat er meteen vanaf en Martin en de Braziliaanse Bruna voelen elkaar feilloos aan. Na drie maanden samen door Europa te hebben gereisd, weet Martin het zeker: dit is de vrouw met wie hij de rest van zijn leven wil doorbrengen. Maar liefde maakt blind. En pas achteraf valt het Martin op dat Bruna best vaak om geld vraagt. 

Kees van der Spek verbaasd over weinig empathische reactie Derk Bolt na Spoorloos-misser
Lees ook

Kees van der Spek verbaasd over weinig empathische reactie Derk Bolt na Spoorloos-misser

Als hij haar vlak voor de bruiloft verrast in haar geboortedorp, ontdekt Martin dat zijn verloofde een dubbelleven leidt en dat hij niet de enige is met wie ze trouwplannen heeft. "Ik was helemaal de weg kwijt. Ik was zó verliefd op die vrouw", legt hij uit. Martin denkt in totaal zo’n 20.000 tot 25.000 euro aan haar gegeven te hebben. "Als iemand van wie je houdt tegen jou zegt: ik heb geen geld voor eten, dan zorg je voor geld." 

Bruna liegt over meer. Zo claimt ze dat ze MS heeft, maar Martin heeft nooit iets gemerkt. Hij heeft alleen pillen gezien. Ook is ze al eerder in Nederland geweest, in 2011, samen met vriendin Bianca. Bianca heeft toen in Nederland een man, die Martin ook kent, opgelicht voor 80.000 euro.

Als Kees samen met zijn team en Martin naar Brazilië afreist, krijgen ze van een privédetective te horen dat Bruna een nieuwe relatie heeft. Als ze haar samen confronteren met haar dubbelleven, ontkent Bruna alles en blijft ze volhouden haar advocaat en de politie te willen spreken. Die komen snel ter plaatse, maar geloven Bruna - die aangifte doet van bedreiging. Martin wordt dan ook in de boeien geslagen. Uiteindelijk mag hij gaan, mits hij een formulier ondertekent waarin staat dat hij nooit meer naar Lapa gaat.

Toch heeft het verhaal een goed einde. Kees heeft namelijk nog iemand achter de hand: de federale politie. Die zijn zo onder de indruk van al het materiaal dat de advocaat en privédetective van Martin hebben ontdekt, dat Kees ervan verzekerd is dat Bruna wordt opgepakt. "Ik was altijd bang dat niemand mij geloofde. (…) Maar ze is een keiharde leugenaar", aldus Martin.

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is elke dinsdag te zien om 20.30 uur bij RTL 5. Of je kijkt het terug bij Videoland.

Lees meer over
Kees van der Spek