het bedrog

Stembussen NS Publieksprijs kort gesloten na mogelijke manipulatie

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPStembussen NS Publieksprijs kort gesloten na mogelijke manipulatie
RTL

Het is momenteel niet mogelijk om te stemmen voor de NS Publieksprijs, ook wel Boek van het jaar genoemd. De aanleiding daarvoor zijn klachten van Kamerleden die beweren dat hun mailadres is gebruikt om te stemmen op 'Het Coronabedrog', het boek van Thierry Baudet (39). Dat bevestigt een woordvoerder van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, na berichtgeving van het 'AD'.

"Ik kreeg deze nachtelijke bevestiging dat ik op De Grote Bedrieger zou hebben gestemd"

Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) melden dat er via hun mailadres op het boek van Thierry is gestemd. 'Ik heb helemaal niet gestemd', schrijft Caroline op Twitter. Ook Sylvana ontkent dat zij op het boek van Thierry heeft gestemd. 'Ik kreeg deze nachtelijke bevestiging dat ik op De Grote Bedrieger zou hebben gestemd. Moge duidelijk zijn van niet. En ik zal niet de enige zijn. Diskwalificeren jullie auteur en boek even van deelname?', aldus Sylvana via Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het CPNB zegt dat er inderdaad 'onrechtmatigheden' zijn aangetroffen, waardoor de stembussen nu gesloten zijn. "Fraude hoort niet bij deze verkiezing", aldus de woordvoerder. "Het draait om het beste boek van het jaar. Zes boeken zijn genomineerd. En er is altijd een vrije keuze, mocht jouw favoriete boek er nou echt niet bij zitten. Daar moet het om draaien, niet om dit soort praktijken." CPNB doet nu onderzoek naar de onrechtmatigheden in de stemprocedure.

Thierry Baudet voor een week geschorst vanwege niet opgeven nevenfuncties
Lees ook

Thierry Baudet voor een week geschorst vanwege niet opgeven nevenfuncties

De woordvoerder van CPNB verwacht dat het stemmen dit weekend nog hervat kan worden. Mensen die een stem uitbrengen zullen die stem vanaf dan moeten bevestigen via hun mailadres. Dat hoefde tot nog toe nooit. Ook de stemmen die al uitgebracht zijn worden onderzocht en geverifieerd, aldus de zegsman.

Dit jaar is het boek dat Claudia de Breij over prinses Amalia schreef een van de kanshebbers voor de NS Publieksprijs. De andere kanshebbers zijn De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna's kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van de periode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022. Het publiek kan tot en met 16 november zijn stem uitbrengen.

Lees meer over
Thierry Baudet