van zich laten horen

Tinnituspatiënt Arjen Lubach staat versteld van aanpak overheid

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© De Avondshow met Arjen Lubach 26-10-22, seizoen 2 aflevering 31Tinnituspatiënt Arjen Lubach staat versteld van aanpak overheid
RTL

Waarom staat de muziek tegenwoordig zo hard? Op die vraag probeert Arjen Lubach (43) woensdagavond antwoord te krijgen in zijn programma 'De Avondshow met Arjen Lubach'. De presentator kampt zelf al jaren met tinnitus (ook wel bekend als oorsuizen) en volgens Arjen gaat de overheid veel te laks om met het onderwerp gehoorschade. "Misschien zou dat niet moeten mogen", stelt hij in zijn show.

"Ik weet dat dat veel te harde muziek is, want ik heb zelf inmiddels ook tinnitus"

Hoewel Arjen het onderwerp in zijn show met flink wat grollen en geinen benadert, is het een uiterst serieus probleem. Experts uiten al geruime tijd hun zorgen en verwachten dat over vijf jaar een golf van gehoorschade over Nederland zal spoelen. Vooral bij jongeren gaat het steeds vaker mis. "Ik weet dat dat veel te harde muziek is, want ik heb zelf inmiddels ook tinnitus", vertelt Arjen in zijn show. De presentator hoort nu al een jaar of acht in zijn linkeroor een 'soort hele hoge fluit die steeds van toon verandert' en in zijn andere oor een 'hoge ruis'.

Arjen Lubachs satirische filmpje over referenda Oekraïne grote hit
Lees ook

Arjen Lubachs satirische filmpje over referenda Oekraïne grote hit

Ondanks alle waarschuwingen staat de muziek op festivals, in cafés of in clubs nog altijd veel te hard. KNO-artsen maken zich dan ook grote zorgen en willen een wettelijke geluidsnorm, maar daar lijkt de overheid geen oren naar te hebben. Zij nemen genoeg met een convenant waarin wordt vermeld dat het gemiddelde niet hoger mag zijn dan 103 decibel. En dat is best gek want de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert een maximum van 100 decibel.

Drie decibel lijkt in eerste instantie niet veel, maar Arjen legt uit dat het zorgt voor een verdubbeling van het geluid. Daarbij komt dat er, als die grens van 103 decibel wordt overschreden, geen boete wordt uitgedeeld. Er komt zelfs niet eens een waarschuwing.

En het wordt nog gekker, toont Arjen aan: bij het opstellen van de norm van 103 decibel is uitgegaan van gehoorbescherming. En hoewel je steeds vaker in een club of bij een concert iemand met oordoppen ziet, moet je daar volgens Arjen niet standaard van uitgaan.

De overheid moet zich volgens de presentator dan ook eens goed achter zijn oren krabben. "Het is alsof je naar een restaurant gaat waar het bestek zo gloeiend heet is, dat je zelf ovenwanten mee moet brengen", stelt hij.

Gelukkig luistert het kabinet naar het gepiep van de KNO-artsen, want ze onderzoeken nu of er echte regels moeten komen. Echt opschieten wil het niet, want het convenant is verlengd naar volgend jaar december. "Dus we krijgen in ieder geval nog veertien maanden gehoorschade", sluit Arjen af.

Kijk de hele aflevering van De Avondshow met Arjen Lubach hier terug.

Lees meer over
Arjen Lubach