NPOh oh

Bekend Nederland reageert op 'buitensporig' gedrag Matthijs van Nieuwkerk

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPBekend Nederland reageert op 'buitensporig' gedrag Matthijs van Nieuwkerk
RTL

Vrijdagavond is een heuse bom ontploft toen de 'Volkskrant' een onderzoeksartikel over Matthijs van Nieuwkerk (62) naar buiten bracht. Ook bekend Nederland heeft met verbazing gelezen hoe de 'De Wereld Draait Door'-presentator met medewerkers van zijn populaire talkshow omging.

"Dit is een ernstige smet op een iconisch programma"

Tim Hofman is 'uiteraard ook geschrokken' van het artikel waarin de Volkskrant het heeft over grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk. Dat schrijft de presentator op Instagram. 'Dit is op alle vlakken buitensporig', schrijft Tim, die zelf ook vaak te gast is geweest bij De Wereld Draait Door. 'De directie van BNNVARA moet zorgen dat dit nooit meer gebeurt.'

De directie van de omroep heeft Tim naar eigen zeggen 'op het hart gedrukt dat ze het daar mee eens zijn'. Ook zegt Tim 'de geruchten die rondgingen in de media' over Van Nieuwkerk te kennen. 'We hebben geen meldingen gehad bij BOOS, zoals dat bij TVOH wel het geval was.' De presentator vindt dat 'alles dat in het stuk' van de Volkskrant staat 'alle perken te buiten gaat en nooit meer mag gebeuren'.

Oud-medewerkers over ‘tiran’ Matthijs van Nieuwkerk: ‘Alsof de duivel in hem kroop'
Lees ook

Oud-medewerkers over ‘tiran’ Matthijs van Nieuwkerk: ‘Alsof de duivel in hem kroop'

Columniste Angela de Jong noemt het artikel dat vrijdag verscheen over Matthijs van Nieuwkerk waarin hem grensoverschrijdend gedrag verweten wordt 'ontluisterend'. 'Ik heb op krantenredacties gewerkt, waar het er ook stevig aan toe kon gaan tot een paar jaar geleden. Maar dit is toch nog wel een graadje heftiger dan ik dacht', schrijft ze zaterdag in het AD.

De tv-recensent zegt het 'onbegrijpelijk' te vinden dat de BNNVARA-leiding 'al die jaren zoveel signalen en klachten heeft genegeerd en naast zich heeft neergelegd'. 'De redactie is gruwelijk in de steek gelaten, maar de omroep had zijn grote ster Matthijs ook veel beter tegen zichzelf moeten beschermen. Dit is een ernstige smet op een iconisch programma', aldus Angela.

Johan Derksen denkt dat Nederland 'ontzettend smult' van het verhaal. Maar toch vindt hij het lichtelijk overdreven, vertelt hij in Vandaag Inside. "Al die afvallers die ziek, zwak en misselijk geworden zijn van een woedeaanvalletje van Matthijs, zijn ook een beetje softies." Volgens Johan ging dat vroeger altijd zo. Zelf heeft hij ook weleens iemand uitgescholden toen iemand achter de schermen het verkeerde muziekje aanzette. "Toen heb ik haar helemaal verrot gescholden, dat is desinteresse."

René van der Gijp snapt niet dat mensen zich zo lieten uitkafferen door Matthijs. "Ik zou zeggen: 'Doe jij nou even normaal joh. Wie denk je in Gods hemels Christus naam wie je bent?"

Özcan Akyol noemt het 'spijtig' dat de 'goede en mooie' kanten van het programma De Wereld Draait Door zijn verworden tot een bijzinnetje in het artikel van de Volkskrant. De presentator is goed bevriend met Matthijs van Nieuwkerk en is vaak te gast geweest in de talkshow.

"Als het echt zo erg was. Ik bedoel, het was erg, maar als het echt zo erg was dat het niet te verdragen was dan kun je toch niet vijftien seizoenen zo'n programma door laten gaan", vraagt hij zich af aan tafel bij Jinek. "Er moeten ook goede en mooie dingen daar gebeurd zijn."

Volgens hem hebben veel redacteuren gezegd dat het 'een fantastische leeromgeving' voor ze was. "En dat is nu een bijzinnetje geworden in duizenden en duizenden woorden. Ik vind wel dat als het gaat om de legacy van het programma, dat we nu wel heel erg een kant op gaan."

Bekijk het gesprek bij Jinek hieronder. 

Hugo Borst, die meermaals als tafelgast aanschoof bij DWDD, heeft zelf geen grensoverschrijdend gedrag opgemerkt bij presentator Matthijs van Nieuwkerk. "Dit is voor mij nieuw. Hij heeft tegen mij nooit zo staan blaffen, dan had ik ook wel teruggeblaft", reageert Hugo zaterdagavond in Renze op het artikel van de Volkskrant. "Ik herken me niet in het beeld. Ik twijfel niet aan de vakkundigheid van het trio", zegt Hugo, doelend op de drie journalisten die het stuk hebben geschreven. De schrijver was 'flabbergasted' na het lezen van het artikel. "Zo ken ik Matthijs niet."

Hugo adviseert de presentator wat aan 'woedebeheersing' te doen. "Ik heb zelf dat probleem ook in het voetbalveld gehad."

Ook rapper Typhoon, voormalig huisband van DWDD en oud-tafelheer, is geschrokken van het artikel. "Ik was altijd onder de indruk van de vakkundigheid van zowel Matthijs als de redactie. Ik had zoveel respect voor hen: wat een level. Als je dit dan leest: niet alle middelen heiligen het doel, maar zo lijkt het wel."

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkJohan DerksenRene van der GijpTim HofmanÖzcan AkyolAngela de JongBNNVARA