De wereld staat stil

BNNVARA zet vraagtekens bij spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANP BNNVARA zet vraagtekens bij spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk
RTL

De toekomst van Matthijs van Nieuwkerk (62) bij BNNVARA hangt aan een 'zijden draadje'. De omroep zet vraagtekens bij de oprechtheid van zijn excuses in de 'Volkskrant'. In een reactie aan de krant laat de omroep weten dat ze teleurgesteld zijn over de eerste versie van zijn spijtbetuiging, die uiteindelijk de krant niet heeft gehaald. De omroep gaat op korte termijn met Matthijs in gesprek.

"Er is veel om over na te denken en er is veel om met elkaar te bespreken, maar niet via de krant"

BNNVARA verwacht dat Matthijs zijn grensoverschrijdende gedrag ten tijde van De Wereld Draait Door erkent in een reactie op het artikel in de Volkskrant. In 'zeer indringende' gesprekken met de directie heeft hij dat volgens de omroep intern al gedaan. Matthijs laat dan weten dat hij het ermee eens is dat er 'nooit meer een cultuur mag ontstaan waarin dit gedrag wordt geaccepteerd', aldus de omroep. 

Matthijs laat voor de publicatie van het veelbesproken Volkskrant-artikel een concept-verklaring aan de omroep zien. Die ziet er anders uit dan zijn uiteindelijk versie. Als de presentator inzage krijgt in het artikel, gooit hij zijn verklaring om. In het nieuwe statement betuigt hij geen spijt en noemt hij collega's met namen en rugnummers.

"Dit vonden wij niet passend, omdat het zou – en zou moeten – gaan om een publieke en persoonlijke spijtbetuiging", aldus BNNVARA. "We hebben toen aangegeven dat het voor ons van essentieel belang is dat hij richting medewerkers erkent dat hij over grenzen is gegaan."

Toekomst Matthijs van Nieuwkerk onzeker bij BNNVARA
Lees ook

Toekomst Matthijs van Nieuwkerk onzeker bij BNNVARA

Toch blijft Matthijs in grote lijnen vasthouden aan zijn verklaring en stuurt hij deze vrijdagmiddag, enkele uren voor de publicatie, naar de Volkskrant. Hierin gaat hij niet in op de tientallen mensen die ziek zijn geworden door de angstcultuur en toont hij weinig zelfreflectie. Hij haalt uit naar twee oud-collega’s en schrijft hij dat hij 'veel bezems straatjes hoorde schoonvegen'.

BNNVARA laat Matthijs dan weten dat ze publiekelijk afstand van deze verklaring nemen en zich gedwongen voelen om in beraad te gaan over de toekomst. Matthijs besluit daarop het statement aan te passen. In de tweede versie toont hij (meer) berouw.

Zo schrijft Matthijs: 'Kennelijk hebben we toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, spijt me enorm.' In het eerste statement luidt die zin nog: 'Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en gerust gevoel hebben kunnen geven, brengt mij nu in verlegenheid.'

Ook voegt hij aan de tweede versie toe: 'We zitten nu met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen.'

De omroep twijfelt aan de betekenis van deze woorden. "Wij moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement, aangezien deze tot stand is gekomen nadat wij Matthijs van Nieuwkerk hebben laten weten dat we teleurgesteld waren over het eerste statement."

De omroep gaat daarom opnieuw in gesprek met Matthijs. Maar is het vertrouwen niet al beschadigd? BNNVARA wil niet op de zaken vooruitlopen en ook Matthijs wil daar niet op ingaan. "Er is veel om over na te denken en er is veel om met elkaar te bespreken, maar niet via de krant", zegt hij.

Rob Goossens verwacht dat er nog het één en ander zal uitlekken rondom Matthijs: 

Lees meer over
Matthijs van Nieuwkerk