De wereld staat stil

Extern onderzoek naar werkomstandigheden De Wereld Draait Door

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPExtern onderzoek naar werkomstandigheden De Wereld Draait Door
RTL

Het onderzoek dat door de NPO is aangekondigd naar de werkomstandigheden bij 'De Wereld Draait Door' zal door een onafhankelijke partij worden uitgevoerd. Dat heeft de NPO maandag aan staatssecretaris Gunay Uslu (50) laten weten.

"Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD"

"Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan", schrijft de NPO in een statement. "Uiteraard is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen. In overleg met BNNVARA zal nog worden bepaald wie de formele opdrachtgever wordt."

De NPO heeft als doel dat het onderzoek voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 afgerond moet zijn. Dan moet er ook een actieplan liggen met 'concrete stappen.'

Matthijs van Nieuwkerk stapt op bij BNNVARA
Lees ook

Matthijs van Nieuwkerk stapt op bij BNNVARA

De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk zijn in opspraak geraakt door het artikel dat de Volkskrant vrijdagavond publiceerde. Tegenover de krant deden tientallen mensen hun verhaal. Zij spraken van 'extreme woede-uitbarstingen' en 'publieke vernederingen'. 

Matthijs heeft inmiddels laten weten de banden met BNNVARA, de omroep die DWDD uitzond, te verbreken. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", liet Matthijs maandag weten aan het ANP. Er is nog geen duidelijkheid over de werkzaamheden van Matthijs bij de NTR, een andere omroep waar hij progamma's voor maakt. De NTR 'moet in overleg' met zowel de televisiemaker als de NPO, heeft een woordvoerder van de NTR gemeld.