5 manieren om dit jaar een duurzamere kerstboom in huis te halen
Zodra Kerstmis en oud en nieuw voorbij zijn zetten we massaal onze kerstbomen weer op straat of worden ze ingeklapt en op zolder opgeborgen. Hun dienst als sfeermaker zit er weer op en het huis moet weer aan kant. Begrijpelijk, maar zeker in het geval van een ‘echte boom’ kan dit wel iets duurzamer…
2,7 miljoen kerstbomen
Als je erover nadenkt is het ook eigenlijk een gek idee dat we elk jaar weer een boom uit de natuur halen om ‘m een week of vier in huis te zetten en vol te hangen met lichtjes en ballen. En toch kunnen we niet zonder. Dat verklaart ook wel waarom er jaarlijks maar liefst 2,5 tot 2,7 miljoen kerstbomen worden verkocht. Bomen die eerst vijf tot tien jaar moeten groeien voordat ze bij jou in huis kunnen staan. En daarna? Dan zijn ze rijp voor verbranding. Eigenlijk best zonde, toch? Misschien wordt het daarom eens tijd om het de komende jaren eens wat duurzamer aan te pakken. Hoe? Bijvoorbeeld met een van de onderstaande alternatieven:
1. Kerstboom met kluit terugplanten (en over twee jaar hergebruiken)
Wanneer je een kerstboom met kluit koopt heb je nog de optie om deze terug te planten in je eigen tuin. Op die manier kan de boom na de kerstperiode gewoon verder groeien en kun je ‘m later eventueel nog eens terug in huis nemen. Let wel op, de boom heeft meer overlevingskans wanneer je de boom pas na twee jaar opnieuw gebruikt als kerstboom. Ook vereist een ‘terugplaatsboom’ wel de nodige verzorging (en heel veel water!) om nog lange tijd verder te kunnen leven in je tuin. Verdiep je hier dus goed in!
2. Adopteer een boom
Denk je dat jouw vingers niet groen genoeg zijn om een kerstboom met kluit in leven te houden in je eigen tuin? Dan kun je die verzorging natuurlijk ook uit handen geven en voortaan een kerstboom adopteren. Bij het uitzoeken van de kerstboom betaal je ‘adoptiekosten’ én statiegeld, en wanneer je de boom na de feestdagen weer in goede conditie inlevert krijg je je statiegeld weer terug. En het jaar daarop? Dan kun je gewoon weer exact dezelfde boom ophalen.
Door de bijzondere kweekwijze van ‘Adopteer een Kerstboom’ overleeft gemiddeld tachtig tot negentig procent van de kerstbomen de herplanting. Wanneer de bomen op den duur te groot worden of om een andere reden ‘met pensioen’ moeten, worden ze nog een laatste keer herplant om daarna voorgoed in de natuur te blijven staan. Hier worden kerstbomen dus nooit weggegooid.
3. Kies voor een ‘Beter boompje’
‘Beter Boompje’ is een vergelijkbaar initiatief en heeft de handen ineengeslagen met ‘Adopteer een Kerstboom’. Ook hier koop je een kerstboom met kluit en betaal je een borg, die je na het inleveren van de boom weer terugkrijgt, mits deze nog in gezonde staat is om te kunnen herplanten. Deze bomen worden echter maar één keer voorgoed teruggeplant in de natuur, dus volgend jaar kun je weer een ander boompje uitkiezen.
Ook kun je hier kiezen voor een kerstboom zonder kluit. In dat geval plant Beter Boompje hiervoor in de plaats twee herbruikbare biologische adoptieboomstekjes aan in hun eigen kerstbomenbos. Deze boompjes zijn in de toekomst wél meerdere keren terug te planten. Op die manier kunnen ze de komende jaren steeds meer adoptiebomen aanbieden en zijn er voortaan minder wegwerpbomen nodig.
4. Kies een kunstboom
En dan hebben we natuurlijk ook nog de kunstboom. Dit klinkt voor veel mensen als een no-go, maar toch is het zeker het overwegen waard. Wanneer je investeert in een mooie en realistisch ogende kunstboom heb je hier tientallen jaren plezier van én haal je de kosten er binnen een paar jaar al uit. Daarnaast hoeven er hierdoor niet onnodig bomen voor omgezaagd te worden. Bovendien is het natuurlijk hartstikke fijn dat je de boom zo van zolder kunt halen wanneer je maar wilt en je er dus niet voor naar de winkel hoeft.
Toch is de kunstboom voornamelijk duurzamer voor je portemonnee, maar de productie van de boom is evengoed belastend voor het milieu. Kies je voor een kunstboom, dan is het dus wel belangrijk dat je er lange tijd gebruik van maakt. Meer over de duurzame afweging tussen een echte of kunstboom lees je hier.
5. Kies voor alternatieve kerstversiering
Tot slot zijn er natuurlijk ook heel veel andere alternatieven om de kerstsfeer in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een grote kerstkrans aan de muur, een zelfgemaakte houten kerstboom of een mooi verlichte kerststal.
Fotocredits
Headerfoto: Sven Brandsma – Unsplash