Bondscoach gepresenteerd

Louis van Gaal wil wat terugdoen voor het Nederlandse voetbal: 'Doe het niet voor mezelf'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLouis van Gaal wil wat terugdoen voor het Nederlandse voetbal: 'Doe het niet voor mezelf'
RTL

In Zeist is Louis van Gaal gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Voor de derde keer. Hij begon de persconferentie dan ook met de woorden: "Ja, weer een nieuwe kennismaking met mijn vrienden van de media. Het is toch wat hè, dat ik hier weer zit."

De gevierde coach volgt Frank de Boer op, die na een mislukt EK de stekker eruit trok. Van Gaal zegt dat hij het net als in 2000 en 2012 een enorme eer vindt om te doen. "Nu vind ik het nog veel meer een eer, want ik was vijf jaar met pensioen."

Tijdens het gesprek met de pers vertelde de coach dat hij de klus niet heeft aangenomen voor zichzelf, 'maar om het Nederlands voetbal te helpen'. Het was een noodzaak, zegt hij, want: "Wie anders moet het doen?"

Het Nederlands voetbal heeft hém heel veel opgeleverd, en om die reden wil hij wat terug kunnen doen, zegt hij. En daar zit een risico in, want nu is hij populair. "Als we tegen Noorwegen verliezen, wat zomaar kan gebeuren, dan ben ik ineens niet meer die goede trainer."

Wereldkampioen worden

Van Gaal zegt dat het hem deugd 'dat het volk zich erachter schaart'. Zijn persoonlijke doel is om wereldkampioen te worden.

Maar makkelijk wordt het niet, erkent hij. "Maar ik heb er vertrouwen in."

Louis van Gaal over Nederlands elftal: 'Veredeld stelletje sterren'
Lees ook

Louis van Gaal over Nederlands elftal: 'Veredeld stelletje sterren'

Van Gaal werd nog gevraagd naar zijn opmerking begin juli, na de uitschakeling van Oranje op het EK. Hij zei tegen de voetbalvrouwen van Oranje: "En kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen."

De bondscoach weerspreekt dat hij bij die opmerking op Oranje doelde. "Zo werkt de media. Ik heb niet Oranje of het Nederlands elftal genoemd. Ik had Frankrijk en Portugal in mijn hoofd. Wat hadden jullie in je hoofd? Natuurlijk het Nederlands elftal."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De bondscoach weet nog niet of hij - net als De Boer - met vijf verdedigers begint. "Dat overleg ik ook met mijn spelers. En ik heb pas vijf spelers gesproken. Zij beheersen meerdere systemen. Maar ik denk dat de meeste spelers meer gewoon zijn aan het systeem 1-4-3-3. Dat spelen ze al vanaf de pupillen."

Drie belangrijke duels

Het Nederlands elftal hervat de WK-kwalificatie in september met drie duels, tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Van Gaal koos tijdens zijn tweede termijn als bondscoach voor een systeem met vijf verdedigers. Volgens hem kon Oranje alleen op die manier de eerste wedstrijd op het WK van 2014 tegen Spanje winnen.

Hij kreeg gelijk. Met vijf verdedigers gaf het Nederlands elftal de regerend wereldkampioen een hard pak slaag (5-1). Vervolgens hield Oranje op het WK in Brazilië vast aan een speelwijze met drie centrale verdedigers en opkomende vleugelverdedigers. Als de wedstrijd er om vroeg, dan bracht Van Gaal wel regelmatig na rust een extra aanvaller.

Lees meer over
Louis van GaalNederlands voetbalNederlands elftal