Voetbal

Rugbywedstrijd met 46.000 fans zónder afstand in Nieuw-Zeeland

Door VTBL/RTL NIeuws··Aangepast:
© AFPRugbywedstrijd met 46.000 fans zónder afstand in Nieuw-Zeeland
RTL

Terwijl er in de eredivisie nergens meer dan 30 personen samen mogen komen in de stadions, kwamen er in Nieuw-Zeeland gisteravond ruim 46.000 toeschouwers naar een rugbywedstrijd in het grootste stadion van het land. Afstand houden was niet nodig en ook schreeuwen en zingen mocht er gewoon.

De Nieuw-Zeelandse All Blacks speelden in het Mount Eden stadion tegen de Australische Wallabies. Voor de 46.049 toeschouwers was het net alsof corona niet bestond. Het tot aan de nok toe gevulde stadion barstte tijdens de wedstrijd meerdere keren in juichen uit:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De wedstrijd werd met 27-7 gewonnen door de thuisspelende All Blacks. Dat was niet echt verrassend. Het is de twintigste opeenvolgende overwinning van de Nieuw-Zeelanders op de Australiërs in het stadion. De laatste keer dat The Wallabies er van de All Blacks wonnen was 34 jaar geleden, in 1986.

Vorige week speelden de twee ploegen ook al tegen elkaar in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Zo'n 30.000 toeschouwers kwamen op die wedstrijd af. De partijen speelden toen met 16-16 gelijk.

'Ze waren beter'

"Deze week waren de All Black beter", gaf de aanvoerder van The Wallabies, Michael Hooper, gisteravond toe. "Ze maakten handig gebruik van onze fouten."

Het stadion was tot de nok toe gevuld met toeschouwers. © AFP
Het stadion was tot de nok toe gevuld met toeschouwers.

Het is niet voor het eerst sinds dat er voor het oog van duizenden toeschouwers in Nieuw-Zeeland weer gerugbyd kan worden. In juni werd er in Dunedin voor ruim 20.000 toeschouwers gespeeld omdat Nieuw-Zeeland toen 'coronavrij' was verklaard.

Opnieuw in lockdown

In augustus bleek het virus toch terug te zijn in Nieuw-Zeeland. Premier Ardern besloot opnieuw strenge maatregelen te nemen en plaatste Auckland meerdere weken in een strenge lockdown. Het werkte, want het land is opnieuw virusvrij verklaard.

Vrijwel alle nieuwe coronagevallen zijn vooralsnog van terugkerende reizigers, die in quarantaine zitten. Alle coronamaatregelen in Nieuw-Zeeland zijn ingetrokken. Het leverde premier Ardern dit weekend een monsterzege op tijdens de verkiezingen.

'Pandemie raast voort'

Gisteren werd er opnieuw één nieuwe besmetting in de gemeenschap geconstateerd bij een havenmedewerker. Toch is dat volgens de autoriteiten geen reden om opnieuw een lockdown in te voeren. Door medewerkers die aan de grens werken regelmatig testen is de besmetting snel opgespoord.

De Nieuw-Zeelandse epidemioloog Michael Baker legt het aan RNZ als volgt uit: "De pandemie raast wereldwijd voort. Medewerkers op Nieuw-Zeelandse vliegvelden en havens zullen daaraan blootgesteld worden en zo kan het virus opnieuw in Nieuw-Zeeland terechtkomen. Als die besmettingen snel opgespoord kunnen worden levert dat geen problemen op."