'Geen topprioriteit'

Humberto Tan over racisme Champions League: 'Slappe reactie UEFA'

Door Eline Rietkerk··Aangepast:
© Presse SportsHumberto Tan over racisme Champions League: 'Slappe reactie UEFA'
RTL

Een complete schande, noemt oud-international Nigel de Jong de uitspraken van een Roemeense arbiter bij het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir. Met 'die zwarte' verwees de vierde official naar de assistent-trainer van Basaksehir. Onbegrijpelijk, vindt ook Humberto Tan, voorzitter van de antiracismecommissie van de KNVB.

"Kennelijk wilde hij iemand aanwijzen", zegt Tan over het incident met de Roemeense vierde official Sebastian Coltescu. "Hij had ook gewoon kunnen vragen: hoe heet hij? Maar nee, hij beperkt zich tot 'die neger' of 'die zwarte'. Hij geeft het ook gewoon toe. Je hoort het hem bevestigen."

Pierre Webó, assistent-trainer van Basaksehir, reageerde woest.© AFP
Pierre Webó, assistent-trainer van Basaksehir, reageerde woest.

Assistent-trainer Pierre Webó reageerde woest en kreeg vervolgens zelf een rode kaart. Daarna liepen alle spelers van het veld en werd de wedstrijd al na krap een kwartier spelen stilgelegd. "Als spelers op deze manier weglopen, is het echt heel serieus", zegt Tan.

Geen topprioriteit

De UEFA stelt een onderzoek in naar het incident. Dat is wat Tan betreft niet voldoende. Hij mist het gevoel van urgentie bij ze. "Dit is niet heel ingewikkeld", zegt hij. "Een tackel hoef je ook niet 13 uur te bestuderen. Hoeveel moet je nog onderzoeken? Ze wekken op deze manier de indruk dat dit voor hen geen topprioriteit heeft."

Sinds het begin van dit jaar is Tan voorzitter van de commissie-Mijnals. Zowel gevraagd als ongevraagd kan die de KNVB en de overheid advies geven over zaken rond racisme, discriminatie en exclusiviteit binnen het voetbal.

Voetballer Nigel de Jong laat er tijdens een uitzending van beIN Sports geen gras over groeien: "Elke racistische opmerking van een speler of staflid is natuurlijk niet goed te praten. Maar als zo'n opmerking van een official komt die de spelers juist zou moeten beschermen, is dat een complete schande. Ik denk dat je dit wel mag zien als een van de ergste incidenten in de voetbalgeschiedenis."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Racistisch of discriminerend taalgebruik hoort niet thuis in onze sport", twitterde de internationale spelersvakbond FIFPRO. "Wat Basaksehir en PSG hebben laten zien, is dat voetballers dit niet tolereren. Dit moet uitgebreid onderzocht worden. FIFPRO ondersteunt volledig deze historische vorm van solidariteit van de teams, als reactie op de vermeende racistische bejegening."

Via Twitter laat ook de Turkse president Recep Erdoğan weten dat hij tegen racisme en discriminatie in de sport is.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als een gepaste reactie van de UEFA uitblijft, laat Tan weten dat de commissie bij de KNVB zal aandringen op het vragen van een reactie. Wat de commissie betreft blijft het daar niet bij. Tan dringt aan op een meer gemêleerd gezelschap op sleutelposities bij de UEFA. "Mensen die hier meer begrip en gevoel bij hebben. Daar is gewoon te weinig vertegenwoordiging."

Laatste wedstrijd

Toeval wil dat Paris Saint-Germain - Basaksehir de laatste wedstrijd was van official Coltescu. Tan: "Ik kan er niet op vooruitlopen, maar het zou heel teleurstellend zijn als de UEFA zegt: we laten het er daarom maar bij. Deze man moet je gewoon nooit meer bij het voetbal laten. Al is het maar om een duidelijk statement te maken."

Vanavond zal de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir alsnog worden uitgespeeld vanaf de 14de minuut. Ditmaal gefloten door Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. 

Lees meer over
Humberto TanKylian MbappeNigel de JongUEFAKNVBRacismeZ link in bioScheidsrechter