Tech

Franse digitaks komt er definitief, tot woede van VS

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© AFPFranse digitaks komt er definitief, tot woede van VS
RTL

Frankrijk gaat als eerste Europese land een belasting invoeren voor grote techbedrijven als Google, Amazon en Facebook. De belasting bedraagt 3 procent van de omzet die de bedrijven maken in Frankrijk.

De Franse senaat heeft daar vanochtend mee ingestemd, waardoor de wet er definitief komt. En snel ook: de wet wordt met terugwerkende kracht vanaf januari 2019 ingevoerd.

Geen belasting waar geld verdiend wordt

Er wordt al jaren gesproken over zo'n digitaks in de EU en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van rijke landen, maar tot nu toe was het nooit mogelijk om alle landen op een lijn te krijgen. Dat bracht de Fransen ertoe om het zelf te gaan regelen.

Veel landen, waaronder Frankrijk dus, willen zo’n belasting omdat techbedrijven hun winsten vaak laten neerslaan in landen waar ze erg weinig belasting betalen en daardoor in de landen waar ze het geld verdienen geen of amper belasting betalen.

En dat is niet eerlijk ten opzichte van andere bedrijven die veel meer belasting betalen, is het idee.

Oneerlijk voor Amerikaanse bedrijven

De belasting gaat trouwens niet gelden voor kleine bedrijven. Ze moeten minimaal 25 miljoen euro omzet draaien in Frankrijk en een wereldwijde jaaromzet hebben van 750 miljoen euro.

De taks schiet de Amerikanen behoorlijk in het verkeerde keelgat. De meeste grote techbedrijven die zullen worden getroffen door de belasting zijn immers reuzen uit Amerika.

President Trump heeft daarom al aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de taks met de vraag of die Amerikaanse bedrijven niet oneerlijk benadeeld.

Importheffingen

Als het antwoord op die vraag 'ja' is, is de kans aanzienlijk dat de VS dat zal aangrijpen om nieuwe importheffingen op te leggen aan de hele EU, of Franse bedrijven in de VS zwaarder te belasten.

Hoe dan ook zet het de toch al stroef lopende handelsoverleggen tussen de EU en de VS verder op scherp. Vorig jaar voerde de VS importheffingen in voor staal en aluminium uit de EU, waarna de EU een waslijst aan Amerikaanse producten ook zwaarder ging belasten aan de grens.

Handelsoverleg levert niets op

Om verdere escalatie te voorkomen besloten de grootmachten om intensief overleg te gaan voeren dat er uiteindelijk toe zou moeten leiden dat alle handelsbelemmeringen over en weer zouden worden opgeheven, maar dat is bij lange na niet gelukt.

Sterker nog: de Amerikanen hebben al meerdere keren juist gedreigd om extra heffingen op te leggen op auto's uit de EU. Vooral voor de Duitsers, met een grote auto-industrie, is dat een schrikbeeld.

Lees meer over
BelastingHandelsoorlogFrankrijkVerenigde Staten