Alles voor in de tuin

Wel of niet doen? De voor- en nadelen van klimop tegen je gevel

·Aangepast:
Wel of niet doen? De voor- en nadelen van klimop tegen je gevel
RTL

Klimop, ook bekend als Hedera, is een veelvoorkomende klimplant die vaak wordt gebruikt om muren, schuttingen en gevels te bedekken met groen. Een logische keuze, want klimop is een makkelijke groeier en geeft dus al snel effect. Toch heeft de plant niet alleen maar voordelen. Zeker niet als je van plan bent om hem tegen de gevel van je huis of schuur te laten groeien. Dit zijn de voor- en nadelen aan het laten groeien van klimop tegen de gevel.

De voordelen

Het ziet er mooi uit 

Een van de belangrijkste voordelen van klimop is de aantrekkingskracht die het kan toevoegen aan de gevel van je huis. Het weelderige groen en het klimmende karakter van de plant kunnen een saaie of lelijke muur transformeren en een natuurlijke, rustieke uitstraling geven. Een gevel vol klimop kan soms bijna iets sprookjesachtigs hebben. 

Isolerende eigenschappen

Klimop kan ook een isolerend effect hebben op de gevel van je huis. Het vormt een extra laag tussen de buitenmuur en de omgeving, wat kan helpen om warmteverlies in de winter te verminderen en warmteopname in de zomer te beperken. De dichte groei van klimop kan ook fungeren als een windbreker, waardoor de luchtbeweging rond de muur wordt verminderd. Dit helpt om warmteverlies door wind te beperken. Dit kan bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van je huis.

Klimop kan geluid opnemen

De dichte groei van klimopbladeren kan ook geluidsgolven absorberen en het geluidsniveau verminderen. Klimopbladeren en stengels fungeren als een soort dempingsmateriaal voor geluidsgolven. Wanneer geluidsgolven door het bladerdek van klimop gaan, raken ze verstrikt in de verschillende lagen van de plant. Deze lagen bevatten luchtruimtes en cellen die de geluidsgolven absorberen en de energie van het geluid omzetten in warmte. Hierdoor wordt het geluid gedempt en wordt het minder intens. Dit kan vooral gunstig zijn als je huis aan een drukke straat ligt of omgeven is door andere geluidsbronnen.

Klimop levert een bijdrage aan biodiversiteit

Klimop is een natuurlijke en milieuvriendelijke optie voor het verfraaien van de gevel. De dichte en weelderige begroeiing van klimop biedt een ideale habitat voor verschillende dieren, waaronder insecten, spinnen, vogels en kleine zoogdieren. De bladeren en takken van klimop dienen als schuilplaatsen, nestplaatsen en foerageergebieden voor deze dieren.

Klimop produceert kleine bloemen en bessen die een voedselbron vormen voor bijen, vlinders en vogels. De nectar in de bloemen trekt bestuivende insecten aan, terwijl de bessen in de herfst en winter vogels voorzien van voedsel wanneer andere voedselbronnen schaarser zijn.

De nadelen

Mogelijke schade aan metselwerk

Een van de belangrijkste zorgen bij het laten groeien van klimop tegen de gevel is de mogelijke schade aan het metselwerk. Bij nieuw mestelwerk valt dit over het algemeen mee, maar wanneer het metselwerk ouder is en nog op kalkbasis vormt klimop een risico. De plant kan namelijk kalk onttrekken aan het metselwerk. Wanneer er in het metselwerk scheuren of kieren zitten dan kunnen de wortels zich in het metselwerk nestelen. 

Het kan vochtproblemen veroorzaken

Als klimop te dicht tegen de gevel groeit, kan het vocht vasthouden en de luchtstroom beperken. Dit kan vochtproblemen in de muren veroorzaken, zoals schimmel- en meeldauwgroei. Vocht dat wordt vastgehouden door klimop kan het metselwerk aantasten en verzwakken. Dit kan leiden tot verlies van sterkte en stabiliteit van de muur, vooral als het vocht bevriest en uitzet, wat kan leiden tot scheuren en afbrokkeling van de stenen. Het is belangrijk om klimop regelmatig te snoeien om vochtproblemen te voorkomen.

Klimop heeft regelmatig onderhoud nodig

Klimop kan een snelle groeier zijn en vereist regelmatig onderhoud om het binnen de gewenste grenzen te houden. Het snoeien en beheren van klimop kan arbeidsintensief zijn en kan soms lastig zijn. Vooral als het een groot oppervlak bedekt en je de hoogte in moet omdat de gevel volledig begroeid is.

De meestgestelde vragen over het verwijderen en snoeien van klimop
Lees ook

De meestgestelde vragen over het verwijderen en snoeien van klimop

Aantrekker van ongedierte

De biodiversiteit is een voordeel voor de natuur, maar kan een nadeel worden voor jezelf. Zoveel insecten en andere beestjes rond je huis kunnen natuurlijk ook binnenkomen. Klimop kan als schuilplaats dienen voor wespen, spinnen en andere insecten. Zij kunnen tussen de beschutting van de bladeren nesten bouwen en daardoor kun je moeilijk van de beestjes afkomen. Klimop kan vocht vasthouden en schaduwrijke en vochtige omstandigheden creëren wat extra aantrekkelijk kan zijn voor vochtminnende weekdieren zoals slakken.

Beschadiging van houtwerk

Als klimop zich uitbreidt naar houten elementen, zoals dakranden, kan het schade veroorzaken aan het hout door vocht vast te houden. Klimop kan de luchtcirculatie belemmeren en voorkomen dat het hout goed kan drogen. Dit verhoogt het risico op versneld verval van het hout of kan houtrot veroorzaken. In sommige gevallen kan de krachtige groei van klimop zelfs fysieke schade veroorzaken aan houten elementen, zoals het buigen van dakranden of het omver duwen van houten hekken.

Als je ervoor kiest om klimop te laten groeien, is het dus essentieel om het goed te beheren en regelmatig te onderhouden om eventuele problemen te voorkomen. Houd rekening met de specifieke kenmerken van je huis en de omgeving voordat je besluit om klimop te planten. 

Fotocredits 

Headerfoto: Marco Rosario Venturini Autieri - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: