Dit kun je allemaal snoeien in juni (en dit beter niet)

Deze maand groeit en bloeit alles uitbundig. Zeker na een flinke regenbui lijkt de beplanting soms niet te stoppen. Het is dan ook de hoogste tijd om de snoeischaar er weer bij te pakken. Met een slimme snoeibeurt kun je niet alleen orde in de tuin scheppen, maar heb je zelfs kans op een tweede bloei later dit jaar. Hovenier en tuinontwerper Huib Schuttel deelt zijn takenlijst voor juni.
Bloemen koppen
Het verwijderen van uitgebloeide bloemen – ook wel 'koppen' genoemd – is deze maand een van de belangrijkste tuinklusjes. Vooral als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten van zomerbloeiers en andere perkplanten, zegt Schuttel. Door de uitgebloeide bloemknoppen weg te halen, voorkom je dat de plant onnodig energie steekt in het vormen van zaad. In plaats daarvan wordt de plant gestimuleerd om nieuwe bloemen aan te maken, hij probeert immers alsnog zaad te produceren, maar dan via verse bloei.
Hoe je dat doet? "Pak de plant bij de knop vast, draai de knop voorzichtig los en trek hem eruit. Wil je het een romantisch tintje geven? Neem dan een rieten mandje mee om de uitgebloeide bloemen in te verzamelen", tipt Schuttel.
Onkruid wieden
"Als je je tuin gezond wilt houden, moet je het onkruid regelmatig verwijderen", vertelt Schuttel. "Als je het wekelijks bijhoudt, blijft het een kleine klus en bovendien leuk om te doen. De tuin moet immers een hobby blijven."
"Verwijder het onkruid bij voorkeur met de hand", adviseert de hovenier. "Gebruik je liever een schoffel, zorg er dan voor dat je ook de wortels weghaalt. Doe je dat niet, dan is het net als grasmaaien: volgende week staat het er gewoon weer."

Heggen en hagen
Wanneer alle bloemen zijn gekopt en het onkruid is gewied, mag je pas later deze maand beginnen met snoeien van de hovenier. “Begin juni is te vroeg. De haag moet op de langste dag geknipt worden; 21 juni. In het voorjaar is er vooral groei in de breedte, in het najaar in de hoogte. 21 juni is de perfecte dag omdat je dan meestal de voorjaarsgroei hebt gehad”, legt Schuttel uit.

Net als bij bloemen kun je ook uitgebloeide planten en bloemen in de border aanpakken. Knip de uitgebloeide bloemen uit de plant, en je maakt kans op een tweede bloei in het najaar.
"Denk bijvoorbeeld aan blauwe regen of gebroken hartjes", vertelt de hovenier. "Als je die nú goed snoeit, kunnen ze later dit jaar opnieuw gaan bloeien!"
Deze planten kun je beter niet snoeien in juni
Uiteraard zijn er ook planten die je beter nog even niet kunt snoeien, anders knip je te vroeg de nog te bloeien koppen of vruchten weg. Of erger nog: ze kunnen doodgaan.
- Siergrassen: hoewel ze inmiddels waarschijnlijk behoorlijk gegroeid zijn en je ze misschien graag wat kleiner had gewild, kun je ze nu nog beter niet terugsnoeien. Afgeknipte halmen zijn niet mooi én een drastische snoei kan ze enorm verzwakken waardoor ze dood kunnen gaan.
- Vlinderstruiken: ook de vlinderstruik kun je beter nog met rust laten tot na de bloei, of hooguit toppen. Heb je een ‘gewone’ vlinderstruik (Buddleja davidii), dan kun je na de bloei de verwelkte bloemen er af halen. Heb je een Buddleja globosa (met bolvormige bloementrossen), dan kun je de oudere scheuten ook terugsnoeien.
- Fruitstruiken: de meeste fruitstruiken zijn inmiddels uitgebloeid (met uitzondering van de bramenstruik), maar dat betekent dat nu de vruchtzetting pas begint. Logischerwijs kun je nu beter nog niet snoeien en daarmee wachten tot na de oogst.