Zo pak je ze aan

Na regen komt: een slakkenplaag! Bioloog Mátyás Bittenbinder vertelt waarom

Door Emma Schiphorst··Aangepast:
Na regen komt: een slakkenplaag! Bioloog Mátyás Bittenbinder vertelt waarom
RTL

Wij mensen zoeken over het algemeen liever een schuilplek op als het met bakken uit de lucht komt. Maar er zijn ook dieren die juist opleven van zo’n regenbui, zoals de naaktslak! Waarom zie je ze juist nu, in deze regenachtige week, zo vaak? En wat kun je doen om je planten te beschermen tegen hun vraatzucht? Bioloog Mátyás Bittenbinder legt uit hoe dit zit.

Naaktslakken zijn erg gevoelig voor vocht en daarom zie je ze pas echt tevoorschijn komen na een regenbui. Vocht beschermt de slijmerige beestjes tegen uitdroging én maakt het makkelijke voor ze om voort te bewegen. Hoe natter de grond, hoe vloeiender ze zich kunnen verplaatsen. Tot die tijd houden ze zich schuil. ''Het zijn nachtdieren en ze houden van vochtige, donkere plekken." Overdag verstoppen ze zich achter bladen, onder stenen of in de grond en ze komen pas naar buiten als de weersomstandigheden gunstig zijn voor de naaktslak. "Het is dus niet zo dat er nu ineens naaktslakken zijn. Ze waren er al, maar ze hebben zich heel lang verstopt", vertelt bioloog Mátyás Bittenbinder. ''Mei is natuurlijk best wel droog geweest. En als het in eens heel veel gaat regenen denken ze: yes! Nu kunnen we weer lekker eten en voortplanten.'' 

43 planten voor in je tuin waar géén slakken op af komen
Lees ook

43 planten voor in je tuin waar géén slakken op af komen

Sommige planten zijn extra aantrekkelijk voor slakken

Sommige planten zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor slakken dan andere, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). En ook bioloog Bittenbinder beaamt dit: ''Slakken zijn vrij hongerig, dus inderdaad: ze vreten wel regelmatig je planten aan.'' Vooral jonge kiemplanten zijn het vaakst de pineut. Als er te veel schade is aan je jonge kiemplanten, kun je in dit stadium overwegen om ze opnieuw te planten. Naaktslakken vinden vooral koolgewassen zoals bloemkool, spruitkool en sluitkool heerlijk. Ook aardbeien, sla, radijs en Chinese kool staan hoog op hun menu. Minder aantrekkelijk voor deze glibberige beestjes zijn ui-achtige gewassen en aardappelen. 

Soms kun je aangevreten planten nog redden. Verwijder dan de aangetaste bladeren, zodat de plant al zijn energie kan richten op de delen die nog gezond zijn. Helaas is het soms nodig om je plant helamaal te verwijderen als deze niet meer te redden is.

''De slakken zijn er ook met een reden. Ik neem het gewoon voor lief dat ze af en toe mijn plantjes opeten.'' - Mátyás Bittenbinder

''Raak ze op een natuurlijke manier kwijt''

Mátyás Bittenbinder wil benadrukken dat het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen af te raden is. ''Ze gaan op een hele nare manier dood en daarnaast is het ook vaak schadelijk voor het milieu.'' Die chemische middeltjes kunnen dan ook weer schadelijk zijn voor de dieren die de slakken opeten, hun natuurlijke vijanden.

Tips van Mátyás: 

  • Barrières rond je plant leggen om ze te beschermen, dat vinden de slakken niet fijn om overheen ze kruipen.
  • Trek hun natuurlijke vijanden aan, zoals egels, vogels, padden en kikkers. Plaats een egelhokje, hang een vogelnestje op of leg een vijvertje aan voor de padden en kikkertjes.

''Ik heb ook weleens gehoord dat je een leeg bakje kunt vullen met bier om deze vervolgens in te graven. Zo vallen ze erin, waarna ze verdrinken", vertelt Bittenbinder. Hij vindt het wel een beetje zielig maar vindt het nog altijd een beter idee dan chemische middelen gebruiken. ''Ik denk altijd: die slakken zijn er ook met een reden dus ik laat ze altijd gewoon zitten. Ik neem het gewoon voor lief dat ze af en toe mijn plantjes opeten. Ik vind het ook wel weer wat hebben.''

Wil je ze nou echt bij de wortel aanpakken? Begin dan voortaan in april al. De slakken kunnen dan wel 400 eitjes leggen. Het is van belang deze snel te verwijderen want ze kunnen binnen drie weken al uitkomen.  

Slakkeneitjes.© Marjolein Sintenie
Slakkeneitjes.
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
TuinierenTuinDieren