Dit is de beste én snelste manier om je houtkachel aan te steken
Grote kans dat je altijd gewend bent geweest om een vuurtje van onderaf aan te steken en een kleine piramide van de houtblokken te maken. Toch is dit niet per se de beste optie. Er bestaat namelijk een methode waarmee je het vuur veel sneller kunt laten branden, die óók nog eens voor minder rookoverlast zorgt. Maak kennis met de Zwitserse stookmethode.
Nu de gasprijzen ongekend hoog zijn, zijn houtkachels en open haarden steeds meer in trek. Schoorsteenvegers zijn hierdoor drukker dan ooit én haardhout is nauwelijks aan te slepen. Maar voordat je zomaar de fik erin zet is het wel handig om te weten hoe je zo’n vuurtje nou het beste en snelste kunt stoken. Ooit gehoord van de Zwitserse methode?
De Zwitserse stookmethode
De Zwitserse methode wordt ook wel de top-downmethode genoemd. Inderdaad, een methode waarbij je het vuur van boven naar beneden aansteekt. Deze omgekeerde manier van stoken zorgt ervoor dat er direct vanaf het begin af aan al een bijna volledige verbranding is. Hierdoor zorg je dus niet alleen sneller voor warmte in huis, maar creëer je ook minder rookoverlast. Alleen maar voordelen dus!
In 7 stappen een vuurtje stoken met de Zwitserse Methode:
Stap 1: Zorg voor droog hout
Zorg er allereerst voor dat je hout in huis hebt dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt namelijk niet volledig en het zorgt voor schadelijke rookgassen, extra uitstoot en emissie. Daarnaast geeft het ook nog eens minder warmte af en gaat er veel energie verloren. Te droog hout is overigens ook niet goed, want dat brandt namelijk weer te snel op. Het beste kun je daarom ovengedroogd hout kopen, of zorgen dat jouw zelf gekloofde hout lang genoeg heeft gedroogd voordat je het aansteekt.
Tip: Met een vochtpercentagemeter kun je het vochtgehalte makkelijk meten. Idealiter ligt dit percentage tussen de 15 en 20%.
Stap 2: Luchttoevoer open
Zet de luchttoevoer van de kachel helemaal open.
Stap 3: Grote houtblokken kruislings op elkaar
Plaats ongeveer vier grote houtblokken kruislings op elkaar met de kloofkant naar boven, zodat je een soort #-vorm krijgt. Let er wel op dat deze blokken niet te groot zijn, maar ga uit van polsdikte.
Stap 4: Leg er aanmaakhoutjes op
Hier bovenop leg je vervolgens kruislings nog een paar kleine aanmaakhoutjes.
Stap 5: Top het af met aanmaakblokjes
En dáárbovenop leg je twee aanmaakblokjes of aanmaakkrullen (ook wel houtwol genoemd).
Ga vooral niet met kranten aan de gang, want de inkt in kranten zorgt niet alleen voor schadelijke rook, maar creëert ook een kleverige aanslag in je rookkanaal.
Stap 6: Steek de aanmaakblokjes aan
Steek de aanmaakblokjes vervolgens aan en laat het deurtje circa vijf minuten op een klein kiertje open staan, zodat er voldoende zuurstof bij kan komen.
Stap 7: Sluit het deurtje
Zodra de aanmaakhoutjes goed vlam hebben gevat kun je het deurtje sluiten. Daarna trekt het vuur naar beneden en vatten ook de grote houtblokken onderaan vlam en heb je in no time een prachtig vlammenspel. Je kunt de luchttoevoer daarna eventueel wat verder sluiten, maar kijk zelf even aan hoeveel zuurstof het vuur nodig heeft om constant te blijven vlammen.
Bekijk vooral ook even de onderstaande instructievideo voor meer uitleg over de stapelmethode én het kiezen van het juiste stookhout.
Fotocredits
Headerfoto: Matias T - Unsplash