Zwemmen in natuurwater? Hier moet je allemaal op letten
Neem jij graag een plons in natuurwater zodra het kwik de zomerse temperaturen bereikt? Of ben je juist gek op een winterse duik in het water? Hoe dan ook gaat zwemmen in natuurwater niet altijd zonder slag of stoot, aangezien er een aantal risico’s aan zitten. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten, voordat jij een duik in natuurwater neemt!
Vóórdat je gaat zwemmen in natuurwater zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden.
Zwem alleen in officiële zwemlocaties
Zwemmen of springen in water op onveilige plekken wordt sterk afgeraden. Denk hierbij aan grachten, rivieren en kanalen, maar ook andere plekken met open water dat niet is ingericht voor zwemmers.
In vaargeulen, bij bruggen, sluizen en havens is het zelfs verboden om te zwemmen. Op deze plekken kun je veel boten of zelfs grote vrachtschepen tegenkomen en is er vaak een gevaarlijke stroming. De schepen kunnen niet op het laatste moment voor je uitwijken en de kracht van de onderstroom van een schip kan je eronder zuigen. Daarnaast kunnen er objecten in het water liggen die je als zwemmer niet ziet, met gevaarlijke gevolgen van dien.
Zwem daarom altijd op een officieel goedgekeurde zwemwaterlocatie. Check voordat je het water ingaat altijd of de plek officieel is aangewezen als zwemlocatie op Zwemwater.nl of via de Zwemwater-app. Je kunt hier ook vinden wat de meest recente waterkwaliteitsmetingen zijn van de officiële zwemlocaties.
Zwem nooit bij onweer
Bij onweer moet je altijd goed uitkijken, dus dit geldt ook zeker bij zwemmen in natuurwater. Als je zwemt is je hoofd vaak het hoogste punt van de wateroppervlakte, waardoor je een grotere kans hebt om geraakt te worden door de bliksem. Dit geldt overigens ook voor een zandoppervlakte. Ga dus nooit zwemmen tijdens onweer en verlaat ook direct het strand.
Daarnaast brengt zwemmen in natuurwater gezondheidsrisico’s met zich mee, dus het is verstandig om daar alert op te blijven. Om de kans op besmetting of ziek worden door natuurwater zo veel mogelijk te verkleinen kun je op een aantal dingen letten.
Blijf uit de buurt van ziekteverwekkers
In natuurwater kunnen er verschillende ziekteverwekkers zitten, zoals:
- Blauwalgen: deze bacteriën – in zoet én zoutwater – veroorzaken irritaties aan ogen en huid, maag- en darmklachten en hoofdpijn.
- Zwemmersjeuk: na het zwemmen in zoetwater kan je lichaam ineens bedekt zijn met rode, jeukende bultjes wat kan wijzen op zwemmersjeuk. Dit zijn larfjes die je huid binnendringen. Ze gaan direct dood, maar de jeuk kun je nog wel tot 12 uur lang voelen. Hoe vaker je hier last van hebt, hoe langer de jeuk doorgaat.
- Ziekte van Weil: deze ziekte geldt ook voor zoetwater, want in zoetwater kunnen ratten leven die dit verspreiden. Je kunt hiermee besmet raken via je slijmvliezen of kleine wondjes. Als je binnen 5 tot 14 dagen klachten krijgt, zoals koorts, huiduitslag, een verstijfde nek of hoofd- en spierpijn dan is het aan te raden om meteen de dokter te bellen.
Neem na het zwemmen een douche met schoon kraanwater
Na het zwemmen in natuurwater is het belangrijk dat je je goed afspoelt. Hoe schoon het water ook is, neem altijd na het zwemmen een douche met schoon kraanwater. Spoel goed je huid af en je haren uit én droog je goed af. Hierdoor verklein je een kans op besmetting.
Ook als je klachten hebt van blauwalg of zwemmersjeuk tijdens of na het zwemmen is het verstandig om je zo snel mogelijk af te spoelen onder de douche.
Zwem niet in lauw of stilstaand water
Er kunnen ziekteverwekkers in lauw of stilstaand water zitten, vooral als er ratten in leven of als er dode dieren in drijven, zoals eenden of vissen. Zwem dus niet in lauw of stilstaand water en laat ook je hond daar niet zwemmen. Blijf daarnaast uit de buurt van drijvende dode dieren.
Drink geen oppervlaktewater
Oppervlaktewater is al het water dat zich in vloeibare substantie aan de oppervlakte van de aarde bevindt. Oftewel: al het water dat op de grond ligt. Drink dit water nooit en zorg dat je het niet binnenkrijgt, ook al ziet het er nog zo schoon uit. Ook hier kunnen ziekteverwekkers in zitten.
Raadpleeg een arts
Heb je na het zwemmen in natuurwater gezondheidsklachten? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts, omdat de kans groot is dat je een besmetting hebt opgelopen.