Voorkomen is beter dan genezen

Zo bewaar je groente en fruit bij warm weer (zónder fruitvliegjes aan te trekken)

Door Tosca Walstock··Aangepast:
© Candle Photo - iStockZo bewaar je groente en fruit bij warm weer (zónder fruitvliegjes aan te trekken)
RTL

Zodra de temperatuur boven de 25°C stijgt rijpt én bederft groente en fruit een stuk sneller wanneer je het buiten de koelkast bewaart. Bovendien werkt het als een magneet voor fruitvliegjes. Kun je het dan toch beter in de koelkast bewaren – met smaakverlies als gevolg – of toch liever erbuiten? In dit artikel lees je hoe je in de zomer zo lang mogelijk van je groente en fruit kunt blijven genieten, zónder fruitvliegjes aan te trekken.

Boven de 25°C in huis? Dan liever in de koelkast

Als de temperatuur binnenshuis boven de 25°C is gestegen, is het beter om veel groente- en fruitsoorten die je normaal buiten de koelkast bewaart in de koelkast te bewaren, adviseert het Voedingscentrum. Bij het warme weer zal groente en fruit sneller bederven. Let wel op met het bewaren van bananen en ander exotisch fruit in de koelkast, want deze hebben snel last van 'koudebederf'. 

Wanneer deze fruitsoorten onder de 7°C worden bewaard gaan de cellen kapot, waardoor ze vocht verliezen en extra gevoelig zijn voor bederving. Ook vlakken exotische vruchten af in smaak door de koude temperaturen van de koelkast, dus houd hier rekening mee en bewaar ze het liefst zo kort mogelijk in de koelkast of in een koele en donkere voorraadkast of kelder. 

Invasie aan fruitvliegen? Het zijn geen vieze beestjes, ze zijn zelfs erg nuttig
Lees ook

Invasie aan fruitvliegen? Het zijn geen vieze beestjes, ze zijn zelfs erg nuttig

Op de juiste plek bewaren en een schema maken

Maak een groente en fruit schema en onthoud dat iedere soort zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft. Fruitvliegjes houden enorm van fruit dat begint te rotten of gisten, legt ook Milieu Centraal uit. Bladgroenten en zacht fruit bederven het snelst, dus zorg ervoor dat je deze als eerst eet. Appels zijn in de koelkast – of een koele, donkere plek – tot wel drie weken houdbaar. Daarbij houden veel zachte fruitsoorten zoals kiwi’s en druiven zich ook lang goed in de koelkast. 

Voordat je boodschappen gaat doen, kun je al bedenken wat je binnen een paar dagen moet eten en wat je eventueel nog wat langer kunt bewaren om te voorkomen dat je te veel in huis haalt. Het is wel belangrijk dat je koelkast op 4°C is ingesteld om het eten zo lang mogelijk vers te houden.

Naast elkaar, niet op elkaar

Leg de fruitstukken naast elkaar op absorberend textiel of keukenpapier. Hoe leuk zo'n volle fruitschaal er ook uitziet, fruit op elkaar stapelen is geen goed plan. Zo wordt het vocht vastgehouden en raakt het snel beschadigd, waardoor het sneller bederft én sneller fruitvliegjes aantrekt. Pas ook op met appels, peren, bananen en perziken. Deze fruitsoorten verspreiden etheen, een soort gas dat andere fruitsoorten sneller laat bederven. Bewaar deze fruitsoorten dus liever apart van elkaar. 

Laatste redmiddel

Heb je nou toch veel groente en fruit in huis en gaat het niet lukken om alles binnen een paar dagen op te eten? Dan kun je altijd nog toevlucht zoeken bij je diepvries. Veel producten kun je maandenlang in de diepvries bewaren. Groente en fruit met een hoog vochtgehalte kun je beter niet invriezen. Dat zijn bijvoorbeeld komkommers, tomaten, kiwi’s en druiven.

Toch overrijp? 

Gooi het dan niet zomaar weg! Je kunt er nog alle kanten mee op door het te verwerken in een lekkere smoothie óf er ijsjes van te maken.  

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
Groente en fruitZomer