RTL Wonen

Zo worden onrijpe perziken in een dag eetbaar (en zó bewaar je ze daarna)

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStockZo worden onrijpe perziken in een dag eetbaar (en zó bewaar je ze daarna)
RTL

Perzikliefhebbers kunnen hun geluk niet op momenteel. De zoete steenvruchten zijn nu volop te verkrijgen én ze zijn nu op z’n lekkerst, mits ze rijp zijn natuurlijk. Zijn de perziken die je hebt gekocht nog hard en onrijp? Dan bestaan er twee simpele trucjes om ze heel snel te laten rijpen. En hoe je ze daarna het beste bewaart? Dat vertellen we je ook!

Perziken hebben soms na aankoop best nog wel even tijd nodig om te rijpen. Ben je te ongeduldig en eet je ze te vroeg, dan zit er maar weinig smaak aan en zijn ze zo hard als een appel. Hartstikke zonde dus. Heb je geen zin om lang te wachten, of heb je de perziken snel nodig voor een lekker gerecht? Dan kun je één van de volgende twee trucjes toepassen. Je zal zien dat ze binnen ongeveer een dag al rijp en sappig zijn! 

Truc 1: Leg er een banaan bij 

Een banaan is het perfecte hulpmiddel om bepaalde vruchten sneller te laten rijpen. En dat heeft alles te maken met het gas genaamd ‘etheen’ dat bananen uitstoten. Etheen heeft een positief effect op het rijpingsproces en zorgt er dus voor dat dit een stuk sneller verloopt. Het enige wat je hiervoor moet doen is een banaan bij de perziken leggen. Deze truc werkt overigens precies hetzelfde bij onrijpe avocado’s! 

Maar let op, dit proces kan erg snel gaan. Daarnaast kan het natuurlijk ook gebeuren dat je onbewust een tros bananen naast je rijpe perziken legt. In dat geval kan het dus gebeuren dat het fruit supersnel overrijp wordt. Hoe je rijpe perziken het beste bewaart lees je verderop in dit artikel. 

Truc 2: Stop de perziken in een papieren zak

Tegenwoordig zit fruit uit de supermarkt vaak verpakt in plastic, maar het is eigenlijk veel beter om je perziken in een papieren zak te bewaren. Inderdaad, net als bij de groenteboer of de versmarkt. Door je perziken hier in te bewaren kunnen de harde en onrijpe steenvruchten soms al in een dag rijpen. Dit kan overigens ook erg snel gaan, dus houd het goed in de gaten om te voorkomen dat ze overrijp worden! 

© iStock

Perziken rijp? Bewaar ze daarna op deze manier! 

Zijn de perziken na het uitvoeren van de bovenstaande tips rijp? Of kocht je ze op het moment dat ze perfect rijp waren? Dan is het nu de truc om ze zo te bewaren dat ze precies goed blijven en niet verder (over)rijpen. Ook hier heb je dezelfde papieren zak van truc nummer twee nodig én een koelkast. Door de perziken ín de papieren zak in de koelkast te leggen blijven je perziken extra lang goed, maar rijpen ze niet verder. 

Iets te veel rijpe perziken? Invriezen maar! 

Heb je per ongeluk iets te veel rijpe perziken die je niet allemaal op krijgt? Dan kun je ze gelukkig ook goed invriezen. Doe er in dat geval wel een scheutje citroensap bij. 

Fotocredits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Groente en fruit