Hoe zit dat?

Kun je de tuinvogels in de lente en zomer beter wel of niet bijvoeren?

·Aangepast:
© iStock - LindaEKun je de tuinvogels in de lente en zomer beter wel of niet bijvoeren?
RTL

Er bestaat nog wel eens discussie over: kun je tuinvogels in de lente en zomer nou beter wel bijvoeren of niet? Krijgen ze dan misschien te veel, verleren ze het om zelf voedsel te zoeken of hebben ze er echt baat bij? We zochten het uit.

Het is wellicht algemeen bekend dat tuinvogels in de winter wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van voedsel. Maar hoe zit dat eigenlijk in de lente en zomer? In die periode is er over het algemeen volop voedsel te vinden in de natuur, maar daarentegen gebruiken ze ook extra veel energie bij het voortplanten en het bouwen van hun nest. 

Het antwoord op de vraag is dan ook: ja, tuinvogels hebben er in de lente en zomer wel degelijk wat aan als je ze wat bijvoert. Maar daarbij is het wel verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Zo kan het per seizoen en weertype verschillen wat je ze het beste kunt voeren. 

Vogels bijvoeren in de lente: eiwitten en kalk

De lente is een drukke periode voor vogels. Vogelbescherming somt op: “Ze moeten een partner zoeken, een nest bouwen, eieren leggen, uitbroeden en de jongen groot brengen. En dat hele proces vaak wel twee keer achter elkaar.” 

Omdat ze in deze periode dus enorm veel energie verbruiken hebben ze vooral eiwitten nodig, oftewel: insecten, rupsen en wormen. Gelukkig is dit over het algemeen ruim voorradig in de lente, al kan dat ook zo weer omslaan. Vogelbescherming schrijft: “Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden, dus ook dan kunnen vogels onze hulp goed gebruiken. Het gaat dan minder om vet, maar juist meer om de eiwitten en kalk die vogels normaal gesproken uit insecten halen.” Meelwormen zijn bijvoorbeeld een uitstekende snack in de lente, terwijl je de vetbollen en pindakaaspotjes beter voor de winter kunt bewaren. Al kan het verder geen kwaad als je ze daar nu al op zou trakteren. 

Ook kalk is essentieel, maar dat kunnen vogels in principe wel uit natuurlijk voedsel halen. Mocht je ze toch wat extra willen geven, kun je goed uitgekookte en fijngestampte eierschalen geven volgens Vogelbescherming. Maar let op: geef ze nooit melk! 

© iStock - LaSalle-Photo

Vogels bijvoeren in de zomer: water en eiwitrijk voedsel

Tijdens de drogere periodes in de zomer is er een groot tekort aan water, terwijl dit juist van levensbelang is voor vogels. Ze badderen erin en drinken er volop van. Daarom is het goed om tijdens deze warme en droge dagen een platte schaal met vers water in je tuin te zetten. Waarom het zo belangrijk is dat deze schaal plat is? Omdat ze bang zijn voor diep water. 

Verder hebben ze ook in de zomer voldoende eiwitrijk voedsel nodig. Hun vacht verandert tegen het einde van het seizoen, om zich voor te bereiden op de winter of hun trektocht naar het zuiden, wat ook weer energie kost. In principe kunnen vogels in deze periode zelf genoeg wormen en insecten vinden om hun eiwitten binnen te krijgen, maar je kunt ze wel indirect een handje helpen door je tuin te voorzien van genoeg bloeiende planten. Deze trekken namelijk insecten aan, wat weer prettig is voor (onder andere) de vogels. Ook kun je regelmatig je gazon blijven sproeien, om zo de wormen naar boven te lokken. 

Wil je ze graag nog extra trakteren op eiwitrijk voedsel, kies dan wel voor het juiste voer. Ook in deze periode kun je het beste kiezen voor voer met meelwormen

© iStock - davidforeman

Fabel of feit: kunnen vogels te veel eten en het verleren om zelf voedsel te zoeken? 

Het klopt dat er in de lente en zomer veel meer voedsel te vinden is dan in de winter, maar toch kan het geen kwaad om ze bij te voeren. Je doet de vogels er een groot plezier mee, aangezien ze in deze periode veel energie stoppen in het grootbrengen van hun jongen. Daarnaast kunnen vogels ook niet eindeloos door blijven eten, want ze voelen zelf heel goed aan wanneer ze genoeg hebben gehad. Ook hoef je volgens de Vogelbescherming niet bang te zijn dat vogels het verleren om zelf voedsel te blijven zoeken. Dat blijkt een fabeltje te zijn. 

Advies van Dierenarts Piet

Ook onze eigen dierenexpert en -liefhebber dierenarts Piet Hellemans beaamt dat de meeste tuinvogels in de lente en zomer in principe voldoende voedselvoorraad hebben hier. Maar daarentegen kennen we ook veel droge en natte periodes die van invloed kunnen zijn en die voorraad beperkter maken. “Tijdens de warmere en drogere dagen is het altijd goed om een ondiep schaaltje vers water in je tuin of op je balkon te zetten, omdat er in de natuur minder water te vinden is. Ook hebben ze tijdens de drogere periodes baat bij extra voer, aangezien de insecten dan minder worden en de besjes aan de takken uitgedroogd raken.” 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
VogelZomerLente